Analiză: Cât de slab merg azi afacerile familiei Gorea, la 5 ani de la prăbușirea Gomar Lux?

Analiză: Cât de slab merg azi afacerile familiei Gorea, la 5 ani de la prăbușirea Gomar Lux?

În urmă cu nici 5 ani, „imperiul” Gomar Lux, controlat de familia Gorea, avea afaceri cumulate de 70 de milioane euro. Poate mai mult. Acum, potrivit datelor financiare oficiale pentru 2017), Gorea rulează de 20 de ori mai puțin bani, iar datoriile sunt aproape de două ori mai mari decât cifra de afaceri. Istoria se repetă, sau poate 2018 a fost un an strălucitor pentru grup?

Companiile Gomar Lux și Gomar Electric, cele care produceau veniturile acelea uriașe în urmă cu 5 ani, se află în faliment, cu datorii totale de cca. 11 milioane euro. Ele și-au cerut singure insolvența în 2014. Printre firmele bistrițene care au fost date peste cap de prăbușirea afacerii familiei Gorea sunt Electroplast SA și Iproeb SA (prima cu cca. 4 mil. lei, a doua cu cca. 1,3 mil. lei de recuperat). Cele două nu și-au revenit complet nici în ziua de astăzi, confirmă datele lor financiare din ultimii ani. De asemenea, trei persoane fizice au împrumutat firmele lui Gorea cu cca. 1,5 milioane lei și nu și-au mai putut recupera banii. Între creditori urmează ANAF, Banca Transilvania, Garanti Bank, Romcab Târgu Mureș etc. Modelul de management al familiei Gorea s-a dovedit riscant, periculos și în cele din urmă perdant.

Din perioada acestui coșmar s-au născut însă câteva firme noi (unele înființate chiar înainte de aterizarea în cap a Gomar Lux și Gomar Electric).

Geklart Lighting SRL a încercat să preia afacerea cu cabluri în momentul prăbușirii celor două Gomar și a avut un rulaj de cca. 10 milioane euro în 2015. În doi ani businessul a intrat în faliment, acumulând datorii de 4 milioane euro.

Belgodi SRL se ocupă cu construcții civile și industriale și cu producția de agregate pentru construcții. În 2017, firma a înregistrat un picaj substanțial față de 2016, de la un rulaj de 4,3 milioane euro, la 0,85 milioane euro. Datoriile raportate de companie au fost de 1,1 milioane euro, adică mai mari decât cifra de afaceri. De asemenea, numărul de angajați s-a înjumătățit față de 2016.

GEVOLT Electric proiectează și execută instalații de rețele electrice și produce echipamente pentru sectorul energetic. Și această firmă s-a dus la vale în 2017, față de anul anterior: de la 2,8 milioane euro, la 2,3 milioane euro, iar datoriile s-au ridicat la 4,6 milioane euro.

O a treia firmă a familiei, GMI Construct SRL, specializată în lucrări pentru acoperișuri, a preluat de curând francizele Barrier (producător de tâmplărie PVC) pentru județele Bistrița- Năsăud și Mureș, aruncându-se pe o piață regională complicată și deja așezată, care are liderii ei, unii chiar bistrițeni (Teraglass, Geoplast etc), cu experiență de decenii în acest business. De altfel, familia Gorea nu este singurul reprezentant Barrier în județ, potrivit surselor noastre din piață. La nivel de 2017, GMI Construct a avut afaceri de numai 112.596 euro, cu 4 angajați, și datorii de 211.530 euro.

Hotelul de la ieșirea din Bistrița, Gomar Lux, a înregistrat în 2017 un rulaj halucinant de numai 252.000 euro (cu datorii de 237.000 euro).

În paralel, datoriile istorice apasă greu, mai multe proprietăți ale familiei Gorea fiind scoase la vânzare. Cea mai importantă este fostul sediu de la ieșirea din Viișoara, prețuit de creditorul Banca Transilvania la 6,6 milioane lei.

 

 

 

Categories: Business in top

About Author