CONAF a semnat la Bruxelles parteneriatul cu European Academy of Regions

CONAF a semnat la Bruxelles parteneriatul cu European Academy of Regions

O delegație a Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), din al cărei board face parte și bistrițeanca Gabriela Montoiu, a participat, la finalul săptămânii trecute, în Bruxelles, la o dezbatere organizată în cadrul Parlamentului European. Ce idei s-au desprins de acolo?

Evenimentul, organizat de The European Development Platform, s-a desfășurat miercuri și joi, 20 și 21 martie 2019. Dezbaterile au avut în centru antreprenoriatul feminin, cu proiecte, inițiative și oportunități de dezvoltare a acestuia la nivelul Uniunii Europene. La dezbatere au fost sunt prezente și reprezentante ale mai multor organizații și instituții care promovează antreprenoriatul feminin, cum ar fi Business Europe, Woman Entrepreneur Initiative, Eurochambers, Business Angels Europe, Youth Antrepreneurs Moldova, MEP, Women Antrepreneurship Platform, Girleek, EDP, Global Woman Club, Accor Group sau chiar Parlamentul European. La eveniment au fost prezenți și Madi Sharma, UK Member of European Economic and Social Committee, Prime Minister appointment și Henri Malosse, the 30th President of European Economic and Social Committee.

„Succesul unei organizații este reprezentat de echipa care o formează. Femeile puternice susțin alte femei puternice, prin urmare secretul constă în unitate, munca de echipă, în sprijin reciproc. Știm cu toții că atunci când vine vorba de o misiune dificilă, o femeie este întotdeauna capabilă să o finalizeze cu succes. Cred în capacitatea antreprenorială a femeilor și cred ca uneori nu putem schimba viitorul, dar putem schimba fiecare zi cu pași mici și încrezători. Cu toții trebuie să credem că putem schimba lumea pentru că este nevoie de schimbare. Bărbații au datoria de sprijini succesul femeilor, la fel cum noi o facem de fiecare dată. Ei au datoria să respecte, să iubească și să o protejeze femeile“, a declarat în discursul său Madi Sharma, membru UK al Comitetului Economic și Social European.

„În Uniunea Europeană se cere tot mai multe acte de omenie și de respect între națiuni pentru că există tendința de tehnocratizare la toate nivelele. Vocea partenerilor sociali trebuie să se facă auzită, trebuie identificate nevoile cetățenilor europeni la nivel regional pentru că CESE este un organ principal consultativ care reprezintă societatea civilă, cu rol important în deciziile Parlamentului European“, a specificat Henri Malosse, membru al Comitetului Economic și Social European.

“În aceste două zile, cu o agendă atât de încărcată, am reușit să punem bazele unor relații de cooperare cu organizații puternice. Am identificat împreună punctele de interes în jurul cărora vom putea creiona o strategie și o abordare comună. Cred cu tărie în importanța unității antreprenoriatul feminin românesc – atât la nivel intern, cât și în armonie cu mediul de afaceri european, și că rolul demersului inițiat de CONAF este de a construi un context favorabil antreprenoriatului feminin. Este timpul ca și vocea antreprenoarelor din România să fie ascultată și reprezentată corespunzător în CESE și alte structuri similare”, a declarat Cristina Chiriac, Președintele CONAF.

“Încă odată am realizat că femeile antreprenor român sunt  puternice și fragile în același timp. Zilele acestea, petrecute în mijlocul celor care au făcut din antreprenoriat un obiectiv pe care îl susțin și îl prelucrează prin activitatea lor în zona legislativului european, mi-au confirmat câte lucruri și pârghii ne lipsesc pentru a stimula și genera creșterea economică și o predictibilitate financiară care să ne sprijine dezvoltarea businessurilor” a declarat, pentru BistritaBusiness.ro, Gabriela Montoiu, reprezentanta CONAF în Bistrița-Năsăud și membră a board-ului de conducere la nivel național. “Am tras mai multe concluzii în urma acestei dezbateri. Întâi, promovarea și protejarea intereselor antreprenorilor români, indiferent de gen, la nivel local, regional, național și internațional trebuie regândite într-o manieră care să securizeze serviciile și produsele autohtone. În al doilea rând, antreprenoriatul feminin trebuie respectat și sprijinit mai mult pentru capacitatea lui de a construi pe o piață nesigură și lipsită de stabilitate. Apoi, antreprenorii români sunt creativi și datorită acestei calități au reușit să crească, au rezistat pe o piață ecomomică extrem de versatilă și  cu un grad mare de risc, dar descurajarea din ultima perioadă este cauzată de lipsa forței de muncă, instabilitatea prețurilor, blocajele survenite în cazul proiectelor finanțate și inconsecvența legislativă. Stabilitatea preţurilor contribuie la bunăstarea generală prin reducerea primelor de risc asociate inflaţiei incluse în ratele dobânzii, eliminarea necesităţii activităţilor de acoperire a riscurilor inflaţioniste şi atenuarea efectelor de distorsiune generate de sistemele de impozitare şi de cele de securitate socială. O altă problemă pe care o avem este că la ora actuală importăm aproape toate materialele și materiile prime din Europa în majoritatea zonelor de activitate, un aspect extrem de păgubos și care ar trebui să ne dea de gândit“, a spus Gabriela Montoiu, ea însăși antreprenor, manager al agenției de comunicare Prompt Communication.

CONAF a deschis la Bruxelles calea dialogului și și-a propus o implicare activă  la nivelul structurilor europene, în special în comisiile de specialitate care au pe agendă obiective și proiecte specifice antreprenoriatului feminin, prin care să genereze amendamente care fac obiectul unor imbunătățiri și armonizări legislative cu planul legislativ național. Totodată, CONAF mai vizează îmbunătățirea cadrului legislativ pentru a stimula creșterea economică. “Cred că prezența organizației noastre la Bruxelles a fost fructuoasă: CONAF a organizat un prim eveniment la Parlamentul European (20 martie), a semnat un parteneriat strategic cu European Academy of the Regions – AER (19 martie) și a obținut susținerea și aprecierea mai multor membri CESE și ai Parlamentului European.

“Ce am dori noi, CONAF, să obținem pe termen scurt? De exemplu, îmbunătățirea reglementărilor privitoare la antreprenoriat, reglementarea activității freelancerilor și apariția unui temei juridic pentru aplicarea legii, dar și sprijinirea activității acestora cu normative care să-i ajute în desfășurarea activității curente și care să-i încurajeze să lucreze pe cont propriu, promovarea culturilor și tradițiilor locale mai puțin cunoscute sau promovarea turismului cultural și rural. Primul pas l-am făcut, drumul e deschis. Desigur, ne-ar fi de mare folos să știm că suntem susținute de cât mai multe antreprenoare și de aceea lansez un apel pentru bistrițencele din business: Haideți lângă noi!” a mai spus  Gabriela Montoiu.

Despre CONAF

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin este organizaţia care are ca obiectiv promovarea și susținerea antreprenoarelor din România. În plus, îşi propune creșterea competitivității, coagularea antreprenorilor din România, realizarea unei platforme comune de cooperare cu confederații internaționale, susținerea intereselor antreprenorilor în spațiul UE, schimb de experiență şi promovarea intereselor economice ale României.

CONAF reunește două mari Federații și patru Asociații: Federația Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est, Federaţia Patronatelor Femeilor Antreprenor, Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC), Asociația Freelancerilor, Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA) şi Asociația Română pentru Procotol și Ceremonial.

 

 

Categories: Business in top

About Author