EXCLUSIV: Cine stă de fapt în spatele VITALIA, gestionarul deșeurilor de la Tărpiu?

EXCLUSIV: Cine stă de fapt în spatele VITALIA, gestionarul deșeurilor de la Tărpiu?

De șase luni, bistrițenii sunt duși cu zăhărelul de compania Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor, administrator al depozitului de gunoaie de la Tărpiu. Nici nu face o nouă celulă de depozitare, nici utilaje de tocare pentru deșeurile din prima celulă nu aduce. Cine e însă cu adevărat această firmă?

“Sunt în continuare nemulțumit de mersul modernizării la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Tărpiu. Programul de modernizare asumat prin contract de firma Vitalia, în calitate de administrator, este sub așteptări și mă gândesc foarte serios dacă putem continua împreună pentru a duce până la sfârșit acest proiect. Numai cu povești nu putem merge înainte”, a spus alaltăieri Ioan Țintean, vicepreședintele Consiliului Județean, într-o conferință de presă. “Aș vrea să îi atenționez în scris de data asta, că până acum au fost tot vorbe. S-au angajat prin contractul de administrare să facă modernizări, cu referire la separarea fracției umede de cea uscată. Încă nu au adus acel utilaj care să separe deșeurile menajere și de vreo șase luni ne tot duc cu zăhărelul. Au promis chiar un utilaj de ardere a deșeurilor și transformare a lor în energie, dar dacă nu au fost în stare să aducă un utilaj de separare de 200.000 euro, cum să-i cred că vor aduce un utilaj de 1 milion de euro? Așa nu se mai poate, ori aduc acele utilajele ca să diminuăm gunoiul din prima celulă, ori să se apuce de celula a doua”, a mai spus Țintean.

Reamintim că în luna august 2017, Vitalia l-a lămurit pe Țintean că e o chestiune de zile până când va monta utilajul de sortare și vicepreședintele CJ a ieșit în public cu această informație. De atunci, a mai trecut jumătate de an, iar Țintean și colegii săi din conducerea Consiliului Județean nu uită umilința de atunci.

O încrengătură ce duce sus, sus…

Cine e, totuși, Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL, firma care administrează depozitul de deșeuri de la Tărpiu? Sereleul a fost înființat în 2006, are sediul social într-un sat din Prahova, iar ca proprietari în acte apar Octavian Moraru (1%) și Vitalia Servicii pentru Mediu SA (99%). Mergând pe fir, Vitalia Servicii pentru Mediu SA este deținută la rândul ei de Octavian Moraru (1%) și de Optimal Servicii SRL (99%). Mai departe, cine deține Optimal Servicii SRL? În spatele ei stau două off-shore-uri, din Luxemburg, respectiv Cipru, și un faimos Gabriel Găitănaru (unul dintre “locotenenții” lui Sebastian Ghiță, fost manager la Teamnet International, despre care se spune că ar fi preluat pe numele său unele dintre afacerile lui Ghiță). Din 2007 până în 2010, Găitănaru a lucrat ca simplu inginer IT la firma Teamnet, a lui Sebi Ghiță. În 2010, e avansat pe funcția de manager de proiect la Teamnet, apoi transferat pe funcția de manager de proiect la XOR IT Systems. În 2013 e mutat ca manager la Expert One Research. La scurt timp, odată cu apariția problemelor penale ale lui Ghiță, Găitănaru e făcut din director proprietar în acte al Expert One Research SRL (23 mil. euro cifră de afaceri în 2016). Primește și distincțiile de administrator și asociat principal la Smart Stock Investments SRL (16,3 mil. euro în 2016).

Vitalia de la Bistrița și acționarii săi betegi

Frapant, revenind la Optimal Servicii SRL – firma din care se trage deci Vitalia – sereleul respectiv nu a avut deloc activitate în perioada 2008-2016 (cifră de afaceri ZERO) și niciun angajat. Probabil că nici în 2017, dar cifrele încă nu sunt publice.

La Vitalia Servicii pentru Mediu SA – proprietara sereleului ce administrează depozitul de la Tărpiu, activitate a existat, dar cu pierderi serioase în ultimii ani. De exemplu, în 2016 compania a avut pierdere de 1,9 milioane euro (la rulaj de 3,4 milioane euro), în 2015 pierdere de 6,4 milioane euro, în 2014 pierdere de 1,2 milioane euro. La data de 30 septembrie 2017, firma datora și statului peste 2,8 milioane lei, plăți neachitate la toate categoriile: bugetul statului, sănătate, pensii și șomaj.

 În loc de concluzie?

De ce ar funcționa ceas administrarea depozitului de deșeuri de la Tărpiu, cu o astfel de încrengătură în spate? Cu acționari fără activitate de un deceniu, sau cu pierderi de milioane de euro?

Contractul cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a fost semnat în 2013. Vitalia a câștigat și colectarea deșeurilor din județ, dar a renunțat la contract, după ce a constatat că îi este peste puteri să facă aceste servicii. A rămas cu administrarea depozitului. Deocamdată, pentru că zilele sale la Tărpiu sunt numerate, la cât sunt de exasperați cei de la Consiliul Județean.

Domnilor de la Consiliul Județean, să zicem că nu ați știut cine sunt băieții ăștia când ați semnat contractul, dar acum, când e clar că nu își respectă angajamentele și își bat joc inclusiv de dvs., acum ce clauze de reziliere aveți?

 

Categories: Business in top

About Author