Nicio firmă din județ pe lista celor care pot monta panouri fotovoltaice cu bani europeni

Nicio firmă din județ pe lista celor care pot monta panouri fotovoltaice cu bani europeni

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat lista celor 260 de firme care au fost acceptate în programul de montare a sistemelor de panouri  fotovoltaice, program subvenționat prin fonduri europene. Pe listă nu se găsește însă nicio firmă din Bistrița-Năsăud.

Începând cu 9 septembrie, persoanele fizice care sunt interesate de montarea unui sistem de panouri fotovoltaice se vor putea înscrie în program. În acest an, se vor acorda subvenții de până la 20.000 de lei și este prevăzută finanțare pentru 33.000 de locuințe.

Programul se va desfășura cu ajutorul celor 260 de firme care au primit aprobare de la AFM, cele mai multe fiind din București – 33 de firme specializate pe montarea de panouri fotovoltaice.

Odată ce firmele acceptate vor avea acces la platoforma electronică dedicată programului, se vor putea primi cereri de înscriere din partea celor interesați să beneficieze de montarea unor astfel de sisteme.

Practic, cei care vor să primescă subvenție pentru instalarea unui sistem fotovoltaic, vor trebui să aleagă una dintre cele 260 de firme și să să depună documentele necesare: cerere de finanțare, copie după cartea de identitate, extras de carte funciară și cele două certificate fiscale (de la bugetul local și de la bugetul de stat).

Al doilea pas va fi încărcarea în aplicație a documentelor depuse, lucru de care se vor ocupa cei de la firma aleasă de fiecare solicitant, iar mai apoi se va aștepta rezervarea finanțării.

Pasul următor va fi făcut prin demararea procedurilor de obținere a avizului tehnic de racordare, lucru care va depinde însă de fiecare distribuitor de energie electrică în parte. Acest aviz trebuie solicitat de către beneficiarul direct, nu de către firma de instalatori.

Dacă lucrurile decurg conform planului și se obțin avizele necesare se va trece la montarea propriu-zisă a sistemului, iar firma are la dispoziție opt luni pentru a finaliza lucrările. Odată ce lucrările vor fi finalizate, firmele care le-au făcut vor cere decontarea prin intermediul AFM.

Bugetul alocat în acest an pentru instalarea de panouri fotovoltaice este de 656 mil.lei, dintre care 536 mil.lei sunt prin Programul Operațional Regional, iar restul de 120 mil.lei sunt de la Administrația Fondului de Mediu. Pentru fiecare beneficiar finanțarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 20.000 lei.

Categories: Local

About Author