OPINIE: Cine boxează cu Niculae în meciul pentru Primărie? Crețu poate intra în pensie.

OPINIE: Cine boxează cu Niculae în meciul pentru Primărie? Crețu poate intra în pensie.

Transferul de putere de la primarul Ovidiu Crețu la viceprimarul Cristian Niculae este în plină desfășurare, se întâmplă în fiecare zi, cu pași siguri, până în acea zi din 2020 când numai sceptrul va rămâne de înmânat. Anunțată voalat, mai mult ghicită din duiumul de panglici tăiate și din tot mai desele luări de poziție, viitoarea candidatură a lui Niculae la fotoliul de primar al Bistriței e ca și bătută în cuie. Ar trebui să se întâmple ceva extraordinar ca să nu fie așa, în ciuda glumelor de tip “Terminator: I’ll be back!” ale pensionabilului Ovidiu Crețu, care în urmă cu o săptămână a împlinit respectabila vârstă de 65 de ani. Până și Arnold și-a încheiat mandatul de guvernator al Californiei la 64 de ani și de atunci își vede de nepoți, de grădină, de milioanele de dolari. E vremea unora mai tineri, asta simte și actualul primar după ce vreme de trei mandate s-a luptat cu toată lumea – cu cetățenii, cu opoziția, cu propriii frați din PSD, chiar cu el însuși – și rezultatele, oricum ar poza domnia-sa, știm că nu îl satisfac. Cu atât mai puțin pe noi, cetățenii Bistriței.

Inginer de profesie, orgolios și încăpățânat peste măsură, Crețu a desenat multe proiecte, unele realiste altele fantasmagorice. A vrut multe, dar a reușit puține. Sigur, reușitele pot fi adunate într-o salbă, dar dacă ar fi lucrat la Comelf cu asemenea eficiență, probabil că nu și-ar fi luat salariul decât în proporție de 50%. Și tunete s-ar fi auzit dinspre biroul lui Stoian. Degeaba, una e să fii un inginer bun, alta e să faci administrație.

A preferat să pună în așteptare multe proiecte mari sperând că le va finanța din fonduri europene și insistând să nu îndatoreze orașul. Unele fonduri europene nu au venit nici în ziua de azi și proiectele au intrat în finanțarea bugetului local, în măsura posibilităților. O concepție perfect ceaușistă, aceea de a fi rupt în fund, dar fără datorii. Bistrița are unul dintre cele mai mici niveluri de îndatorare dintre reședințele de județ. Îmi amintesc cum primarul Boc, în primul său mandat, a luat un credit uriaș pentru a reabilita câteva sute de străzi din Cluj-Napoca. A fost o debandadă totală vreo doi ani în urbe, însă la final toți clujenii au aplaudat. Și i-au mai dat lui Boc câteva mandate și îi vor mai da câteva. A fost proiectul curajos care l-a impus ca om de acțiune, viitor prim-ministru. Azi, primarul Crețu spune că se inspiră în multe din administrația Clujului. Dar adevărul e că nu mai are chef de lucru, liberarea e aproape.

Nu putem nega, sunt și realizări ale mandatelor Crețu. Poate cea mai mare realizare, și în același timp nerealizare, este duiumul de proiecte, de studii de fezabilitate, de documentații tehnico-economice care au fost făcute în toți anii aceștia, unele de mai multe ori (pentru că le expira valabilitatea sau sursa de finanțare) și care nu au ajuns încă să fie puse în practică.

Dacă optica asupra angajării de credite s-a schimbat, așa cum a afirmat azi, sigur pe sine, viceprimarul Niculae (ieșit parcă brusc de sub aripa protectoare a lui Crețu), cineva va culege în câțiva ani roadele acelor studii și documentații. De pildă, aproape 100 de străzi și bulevarde ale Bistriței vor fi reabilitate în următorii 3-4 ani, sursele de finanțare fiind, în sfârșit clare: bugetul local pentru unele, fonduri europene pentru altele și creditul bancar pentru a treia categorie. Unele străzi vor arăta complet diferit: cu piste de biciclete, cu culoare pentru autobuze, cu spații verzi. E un proiect similar cu cel implementat de Boc în primul său mandat. Acesta, alături de alte câteva reușite, desigur, în contrabalans cu investițiile nefericite gen pârtia de ski, i-ar putea asigura un fotoliu confortabil de primar modestului, deocamdată, Niculae, care va culege roadele muncii predecesorului său.

Pe unde o fi însă distinsa Opoziție, cea care, într-o orânduiala normală, ar trebui să fie vigilentă, puternică, sonoră, șireată, critică, muncitoare, unită, hotărâtă, în creștere?

Cine este, dară, omul care l-ar putea bate în alegeri pe Cristian Niculae?

Asta e o întrebare de 1 milion de euro, la care nu poate răspunde decât Ioan Oltean, pentru că doar el are, probabil, 1 milion de euro la saltea.

Lăsând gluma la o parte, doi oameni din partea PNL (principalul partid de opoziție) își ascut săbiile pentru a deveni candidatul partidului pentru Primărie. Primul, Ioan Turc, își dorește asta, vorba aceea, de când era mic, dacă nu cumva s-a născut de-a dreptul cu scopul acesta de a deveni primar. A sacrificat multe pentru asta, chiar și propria-i coloană vertebrală uneori, în relația cu Oltean, sau cu capii PSD, care au închis ochii și l-au menținut la conducerea Registrului Comerțului, fără să țină cont că omul pretinde că e liberal. Vorbește bine, uneori prea mult, uneori vorbele sunt goale, e tânăr, e trendy (vă amintiți pantofii de la Revelion?) e ambițios. Păcat că e vorba de acel tip de ambiție care nu prea are legătură cu binele public. În plus, omul va fi șocat de volumul de muncă al unui primar, care s-a schimbat foarte mult de pe vremea când domnia-sa era vice.

Al doilea, Sorin Hangan, simte că e timpul să urce o treaptă în evoluția sa politică, sau să o lase baltă. Acum, ori niciodată. Are o șansă în plus față de colegul (rivalul) Turc, dar și una în minus. Pe de-o parte seriozitatea lui Hangan îți dă impresia că omul are o experiență vastă, nu are timp de glume, e disciplinat, nu e fals, știe ce face. Pe de altă parte, chiar seriozitatea asta îi va juca feste, pentru că oamenii preferă de multe ori un zâmbăreț mai fără esență ca Turc, unui crispat cu intenții bune precum Hangan. Dacă va reuși să găsească un echilibru între cele două ipostaze, Hangan va putea să îi ia fața lui Turc. Depășind asta, competiția cea mare, cu candidatul PSD, va fi cruntă. Cu atât mai mare ne este mirarea că liberalii din ambele tabere par relaxați. Ori consideră că au înfrânt deja, ori că mai este timp berechet până la alegeri. Ambele variante sunt greșite.

Cine este, dară, omul care îl va putea bate în alegeri pe Cristian Niculae?

În vestiare își caută echipamentul și Ionuț Simionca, legimitat la PMP.

Deocamdată arena e ocupată de un singur jucător, care aruncă întruna bezele publicului și se minunează ce culoar bun a prins să devină campion. Ciudat trebuie să fie însă să obții o victorie pe munca proastă a altuia, cu un adversar tâmp care, pentru a patra oară, se va prezinta la meci doar pentru a ridica prima învinsului.

Tribuna ce zice?

 

Categorii Opinie

Despre autor