OPINIE: De ce a pierdut PSD în Bistrița-N, după ce a adus investiții de 1 miliard de euro?

Aspră palmă în numele Tatălui (a se citi Daddy) luată de PSD Bistrița-Năsăud, mai mult nemeritată decât meritată. Nimeni nu se aștepta, nici măcar liberalii, care s-au trezit buimaci cu victoria în brațe.

Cine și-ar fi imaginat că într-un județ în care au intrat totuși cca. 1 miliard de euro în infrastructură sub administrația pesedistă a ultimilor 7 ani, într-un județ în care nu există comună fără șantiere, fără certitudini sau perspective de apă, canalizare, asfalt, cămine culturale, grădinițe, școli, într-un județ în care liberalii erau și sunt dezbinați, cu grave probleme de comunicare între ei, darămite între ei și electorat, într-un județ care la parlamentarele din 2016 a oferit PSD 45,5% din voturi – cineva va da totul peste cap!

Cineva a dat totul peste cap! Electoratul, suveranul…

Ce s-a putut întâmpla în numai doi ani în mințile bistrițenilor electori încât județul să alunece cu asemenea viteză spre PNL? Cu rezultatele de ieri (peste 38% pro PNL), Bistrița-Năsăud este al doilea fief liberal din țară, după Sibiul lui Johannis. Peste Oradea lui Bolojan, peste Clujul lui Boc, peste Alba lui Hava.

Nu e meritul PNL, la nivel local, este limpede. Poate într-o foarte mică măsură. Nici măcar meritul PNL la nivel central.

E meritul PSD, care acum trebuie să învețe o lecție usturătoare. De fapt, să o învețe toate partidele.

Să menții în frunte un lider de partid compromis, condamnat penal (azi a fost trimis la închisoare), cercetat și în alte dosare, să îi accepți acestuia echipa și agenda proprie, să înghiți discursul lui anti-european din ultimele luni, să știi că propriul grup socialist de la Bruxelles nu te mai vrea prin preajmă, să admiri de la distanță cumplita bătălie pe legile justiției, pe amnistie și grațiere – să cunoști toate astea și multe altele și să nu faci nimic pentru a schimba ceva – în speță acel lider care a deraiat – astăzi costă enorm!

Atitudinea aceasta că e treaba lui Dragnea ce face la București, noi ne vedem de lucru la nivel local, construim, renovăm, aducem bani – s-a dovedit perdantă.

S-au întâmplat multe lucruri bune în județul acesta, sub administrația lui Radu Moldovan, președintele local al PSD. Însă ce construia județul într-o zi, Daddy dărâma la centru noaptea. La nivel de imagine a PSD, vorbim. Zeci de drumuri făcute, de canalizări trase, de școli renovate, un spital de nota 10, proiecte multe valoroase pentru viitor, ieri nu au putut compensa efectul “Daddy”! Mulțumim pentru investiții, dar am început să vrem mai mult.

Cine și-ar fi imaginat?

Credeți că bistrițenii au votat cu gândul și cu inima la Europa, la Bruxelles? Dacă întrebați pe stradă o să aflați că ei nu cunosc mai mult de 2-3 europarlamentari români, din tot spectrul politic! Și nu doar bistrițenii, românii în general.

Au votat ieri ca să-l pună la punct pe Dragnea, văzând că instanța se tot codește să o facă. Șeful PSD ajunsese un vârcolac cu mustață care trebuia străpuns în inimă și eliminat, ca să poată dormi românimea liniștită.

Asta a fost votul de ieri. Finalul unei crize de isterie.

Am încheiat cu Dragnea ăsta, l-am rezolvat, deja era enervant, capitol închis.

Ce urmează?

Nu urmează în mod cert ceea ce visează deja PNL și USR-PLUS.

Dacă îi arunci unui balaur sare în ochi, probabil că se vaită și el un pic înainte de a contra-ataca. Iar PSD e un balaur serios, cu mai multe capete, deci mai mulți ochi. Plecarea lui Dragnea, chiar cu prețul ăsta al rezultatelor dezastruoase, poate fi transformată într-un moment bun pentru PSD. Mulți lideri din teritoriu nu au îndrăznit să faca valuri sub domnia lui Dragnea, însă e momentul acum. De fapt, au început deja. Cu o nouă conducere și cu aproape un an până la alegerile locale, balaurul social-democrat își poate reveni. A mai făcut-o. E momentul când la PSD se strâng rândurile, se coagulează forțe și resurse financiare, se re-centrează povestea. Prezidențialele erau ca și pierdute oricum, miza devin alegerile locale și parlamentarele din 2020.

Dar, ce fac între timp cei care s-au trezit, ieri, cu „victoria” în brațe?

 

Categorii Opinie

Despre autor