8 mil.lei pentru reabilitarea unei clădiri unde a locuit fratele poetului Mihai Eminescu

8 mil.lei pentru reabilitarea unei clădiri unde a locuit fratele poetului Mihai Eminescu

Proiectul aparține Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și va fi supus la vot astăzi în cadrul unei ședințe. Dacă aleșii își vor da acordul, clădirea cu numărul 24 de pe strada Bulevardul Independenței va fi reabilitată, modernizată și transformată în “Casa Colecțiilor și a documentelor de patrimoniu”. 

Construcția a fost realizată la începutul secolului XX și are un statut aparte din punct de vedere cultural deoarece în acest imobil, între anii 1924-1929, a locuit ofițerul Matei Eminescu, fratele mai mic al poetului Mihai Eminescu.

În peste 100 de ani de existență, clădirea a fost folosită ca și locuință de serviciu pentru fostul subprefect Alexandru Pălăgieșu, a găzduit “Casa Corpului Didactic Bistrița-Năsăud”, iar acum este într-o avansată stare de degradare și are neapărat nevoie de reparații.

“Prin acest proiect Consiliul Județean Bistrița-Năsăud dorește restaurarea construcției și realizarea “Casei Colecțiilor și documentelor de patrimoniu” cu funcțiune muzeală și de arhivă, ce va cuprinde depozitarea și expunerea exemplarelor de carte de patrimoniu, prin intermediul mobilierului cu rafturi, dulapuri, panouri de expoziție și vitrine. Ocazional se vor desfășura evenimente culturale – prezentări, conferințe, lansări de carte, vizionări, etc. – pentru un număr maxim de 50 de persoane”, scrie în proiectul pregătit de CJ BN.

Categories: Local

About Author