A patra licitație ratată la AQUABIS, pe o lucrare de aproape 140 mil. lei! Constructorii ezită să depună oferte!
AQUABIS nu reușește să găsească un constructor pentru extinderea și reabilitarea rețelei de apă și canalizare în UAT Bistrița, o lucrare-gigant, de aproape 140 mil. lei. Patru licitații s-au derulat deja, ultima joi, 25 mai, și nicio ofertă nu a fost depusă din partea companiilor de construcții – susțin sursele Bistrița Business.
Primele trei licitații pentru lucrarea respectivă s-au întâmplat în septembrie 2022, februarie 2023 și martie 2023, bugetul estimat inițial fiind de 104,2 mil. lei, fără TVA. După analiza caietului de sarcini, constructorii au evitat să intre în licitație, pentru că – spun ei – suma alocată nu acoperă nici măcar costul lucrărilor. Bugetul pregătit de AQUABIS a fost calculat pe prețurile de acum 3-4 ani ale materialelor de construcții, ale manoperei și ale echipamentelor speciale care urmează a fi instalate. De atunci, prețurile au crescut cu cca. 30% la materiale sau manoperă și cu 100% la multe echipamente. După primele licitații ratate, AQUABIS a făcut un efort și a suplimentat bugetul cu 11,2 mil. lei. Așadar, a patra licitație a avut o valoare estimată de 115,3 mil. lei, fără TVA, adică cu 11% mai mare.
“Din păcate, 11% nu e suficient. Suma e încă departe de costul lucrării, fără să luăm în calcul vreun profit. Evident că nimeni nu a participat. Așteptăm o reactualizare serioasă a bugetului alocat, altfel nu vedem o soluție. Este adevărat, nu e vina Aquabis că au crescut prețurile de realizare a lucrării, dar nu e nici a noastră și nu vrem să lucrăm în pierdere!“ – a declarat, pentru Bistrița Business, unul dintre constructorii locali importanți.
Din documentele publice, o parte dintre aceste lucrări pe apă/canalizare se suprapun peste șantiere aflate deja în lucru, cum ar fi de exemplu Axa Winmarkt-Han. Dacă șirul licitațiilor ratate va continua la Aquabis, constructorii de drumuri care operează șantierele actuale din oraș vor închide lucrările fără conducte de apă și canalizare noi, fiind la rândul lor presați de termenele lor din contracte. Porțiuni de străzi sau străzi modernizate – cum ar fi str. Năsăudului – vor fi reexcavate, la momentul în care Aquabis va găsi un constructor.
“E o situație ingrată, nu e vina nimănui, dar de suferit vor suferi tot cetățenii orașului. Soluția este în mâinile Aquabis. Primul pas ar fi să facă o analiză corectă pe proiect, ținând cont de costurile din 2023. Apoi să găsească resurse financiare, poate chiar un împrumut, pentru că din fonduri europene înțelegem că nu poate suplimenta bugetul. Nu e o lucrare deloc ușoară, va fi contratimp, va fi cu disconfort pentru cetățeni, va fi cu stres maxim, dar la un preț corect probabil că la a cincea licitație vor veni constructori.” – ne-a spus un alt constructor important din județ, sub protecția anonimatului.
Directorul general al Aquabis, Ion Șandru, susține că bugetul alocat în acest moment este acoperitor și rămâne optimist că vor apărea și constructorii în licitație. “Deocamdată, ne evită, pentru că toți au de lucru și niciunul nu vrea să preia un șantier mare în oraș, care vine cu problemele aferente. E mult mai simplu să derulezi o lucrare pe un drum în afara localităților, de exemplu, pentru că acolo nu deranjezi pe nimeni. Din punct de vedere tehnic, al costurilor de realizare a lucrării, bugetul din ultima licitație este suficient. Vom lansa a cincea rundă și vom vedea cine se prezintă. Poate cineva care își face calculele corect și vede și o oportunitate în această lucrare, nu doar o bătaie de cap. E adevărat, întârzierea asta poate încurca lucrările de modernizare aflate în derulare pe anumite străzi, cum ar fi Năsăudului. Sperăm să găsim soluții cât mai curând astfel încât problemele să fie cât mai reduse!” – a spus Ion Șandru.