Abatorul Jupânu’ de la Șieu Măgheruș, preluat de investitori mari din afara județului

Abatorul Jupânu’ de la Șieu Măgheruș, preluat de investitori mari din afara județului

Un grup de investitori din Transilvania a cumpărat abatorul din Șieu-Măgheruș, construit cu fonduri europene de familia Moldovan (Agro Invest Prod, Combis, Coroana de Aur). Miza este una uriașă pentru industria cărnii din regiune.

Tranzacția s-a efectuat prin firma CARNA CARPATICA SRL, unde apar ca asociați clujeanul Cosmin Moldovan (Moldovan Carmangerie), elvețianul Samuel Widmer (Karpaten Meat) și familia Nagy din Alba Iulia (Agropec Dionis). Primul asociat deține 33%, al doilea 34%, iar ultimul diferența de 33%. Carna Carpatica SRL a fost fondată în 2016 și reactivată în 2022, în vederea efectuării tranzacției menționate mai sus.

Imediat după achiziționarea de la lichidator a abatorului de la Șieu Măgheruș, noii proprietari au început investițiile și modernizările necesare ca să facă unitatea funcțională. Cu afaceri imense în agricultură, noii investitori au pariat că abatorul Agro Invest va deveni locul unde companiile de prelucrare a cărnii din regiune vor veni să își sacrifice vacile, porcii și oile, în condițiile în care până acum aveau de transportat animalele până la Botoșani, sau chiar în afara țării, în lipsa unui abator cu capacitate mare, la standarde europene.

Prețul de vânzare, cca. 50% din cel inițial

Lichidatorii CITR au scos la vânzare abatorul de la Șieu Măgheruș de mai multe ori în ultimii doi ani. Așa cum Bistrița Business a mai relatat, prețul a fost coborât de la 3,1 la 2,6 și apoi la 1,8 milioane euro, plus taxa pe valoarea adăugată. Valoarea tranzacției reușite nu a fost făcută publică.

Cine sunt investitorii

Rețeaua clujeană Moldovan Carmangerie (cu afaceri de 104 mil. lei în 2022) a deschis, anul trecut, prima sa unitate de vânzare din afara județului, la Beclean. Principalul competitor regional al firmei este Mariflor, din Gherla, care are și el un magazin în Bistrița-Năsăud.

Grupul elvețian Karpaten Meat a derulat afaceri de cca. 63 de milioane de lei în România, la nivelul anului 2021, prin cele trei companii înființate în Sibiu. Elvețienii au în centrul businessului lor fermele de bovine de carne Angus.

Agropec Dionis a obținut în 2022 venituri de peste 660 mil. lei, în special din comerțul și transportul de cereale.

Categories: Brands, Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*