ACI Bistrița, pe lista ANAF cu datorii de cca. 1 mil. lei

ACI Bistrița, pe lista ANAF cu datorii de cca. 1 mil. lei

Una dintre cele mai vechi companii de construcții din Bistrița, ACI, e pe marginea prăpăstiei cu datorii totale către ANAF de aproape 1 milion de lei, la data de 30 iunie 2017.

Firma, controlată de câțiva oameni de afaceri din Cluj, printre care Gicu Gânscă (Grup4Instalații, ACI Cluj), frații Dorin și Ioan Așchilean (ACI Cluj), Dorel Goia (Teraplast), Horia Ciorcilă (Banca Transilvania) a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 4,5 mil. lei, de cca. 6 ori mai mică față de 2015. Pierderile din 2016 au fost de 3,5 mil. lei, față de 1,1 mil. în anul precedent, iar numărul de angajați a scăzut de la 107 la 74.

În același timp, pe o altă piață însă, “sora” mai mare a companiei, ACI Cluj (controlată de aceleași persoane) a depășit 150 mil. lei cifră de afaceri în 2016, crescând cu cca. 30% față de anul anterior. Profitul ACI Cluj a urcat la 3,4 mil. lei, de la 2 mil. în 2015..

Surse din piața locală de construcții susțin că situația dificilă de la ACI Bistrița vine și din cauza unor lucrări efectuate pentru stat, care ”este cel mai prost platnic dintre toți beneficiarii”. ”Lucrări nu sunt multe, în această perioadă. În privat se construiește destul de puțin, statul a redus bugetele pentru investiții în infrastructură. Firme de construcții sunt multe, față de ce lucrări sunt în piață. Sigur, la cât e de construit în România, sunt prea puține, dar asta e o altă discuție. Așadar, o companie de construcții câștigă astăzi greu o licitație, merge uneori cu prețuri la limita de jos a rentabilității. Firma face lucrarea, de cele mai multe ori pe credite (purtătoare de dobânzi), apoi e obligată să factureze, ca să intre pe listele de plăți ale statului. Banii nu vin. Trec poate 6 luni până statul binevoiește să facă plata. Dar tot statul te caută în luna următoare după ce ai emis factura, să plătești TVA și alte impozite, pe o sumă pe care el ți-o datorează încă. În paralel, plătești furnizori, salarii, impozite pe salarii etc. Dacă nu ești un bun cârmaci, nu stai bine cu nervii și faci mișcări greșite, nu ai surse private de finanțare temporară, cam pe când îți plătește statul facturile, tu ești scufundat. Credeți că doar ACI Bistrița e aproape de prăpastie? Din păcate e o situație aproape generală. ”, au declarant sursele noastre.

 

Categories: Business in top

About Author