AJOFM înregistrează de zor solicitări pentru șomajul tehnic. Firmele din HORECA, în prima linie
Peste 600 de companii din Bistrița-Năsăud, care au ca obiect de activitate industria hotelieră, restaurantele sau catering-ul pentru evenimente, vor da primele mii de șomeri în județul nostru, spun surse neoficiale. Ce vor face, apoi, industriile mari?
Din cele peste 600 de companii locale din domeniul HORECA, doar primele 10 cumulează, în ordinea cifrei de afaceri pentru 2018, venituri de 56,6 mil. lei și 363 de angajați. La nivelul celor 600, vorbim de cel puțin 2000 de angajați și de venituri de 150-200 mil. lei, potrivit estimărilor BistritaBusiness. Activitatea acestor unități a fost închisă prin ordonanță militară, doar restaurantele mai având voie să livreze produse la domiciliul clienților. Neavând venituri, singura soluție pentru antreprenorii din spatele acestor afaceri este să stopeze contractele de muncă pentru angajați, sau să-i trimită în șomaj tehnic, plătit de stat.
Ca să nu creeze panică, AJOFM nu a comunicat nimic oficial până în acest moment, însă sursele noastre spun că instituția este asaltată de notificări din partea companiilor bistrițene, care vor să beneficieze de facilitățile oferite de stat (șomajul tehnic).
Singurele cifre de până acum au fost obținute, tot pe surse, de ziarul www.timponline.ro: 65 de companii locale solicitante, aproape 10.000 de angajați care urmează să treacă în șomaj tehnic. Aceasta ar însemna, până acum, 14% din numărul total de angajați din județ (cca. 70.000). Foarte grav, mai ales că firmele mari din celelalte industrii, unde se regăsesc masele mari de angajați, nu au anunțat încă intenția de a folosi șomajul tehnic, dar unele dintre ele nu sunt foarte departe, spun surse informate din mediul local de business.
Care va fi dimensiunea reală a dezastrului?