Ajutor de stat de peste 11 mil. lei pentru crescătorii de bovine din județ

Ajutor de stat de peste 11 mil. lei pentru crescătorii de bovine din județ

În baza Ordonanței Guvernului nr. 58/2021 privind adoptarea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității din sectorul bovin, crescătorii de bovine din județul Bistrița-Năsăud primesc peste 11 milioane de lei în anul 2021, în contextul crizei economice generate de pandemie. 

Un raport al APIA arată că au fost primite și autorizate la plată la nivelul APIA CJ BN 4960 de cereri, suma totală autorizată fiind de 11.111.224 lei. 

Din cauza restricțiilor impuse de situația creată de pandemia de Covid-19 încă din 2020, crescătorii de bovine s-au confruntat cu mari probleme: scăderea prețului la achiziție, scăderea exportului de animale vii, restricții în ceea ce privește transportul animalelor către procesare sau vânzare, precum și perturbarea lanțurilor de aprovizionare. Această situație se menține și în anul curent. Suma oferită va sprijini crescătorii de bovine să își deruleze în continuare activitatea. 

Pandemia a afectat și fermierii care furnizează produse lactate în cadrul Programului pentru școli – distribuirea de lapte și produse lactate către elevi. Suspendarea cursurilor din anul școlar 2020-2021 a condus la situația în care produsele gata de livrat, să nu mai poată fi distribuite, riscând astfel depășirea datei valabilității a acestora. 

”Restricţiile impuse începând cu anul 2020 care se continuă şi în anul 2021 generează pierderi în rândul crescătorilor de bovine prin interzicerea mobilităţii forţei de muncă, imposibilitatea livrărilor laptelui crud materie primă către primi cumpărători, oprirea livrărilor procesatorilor de lapte către retail şi HoReCa, interzicerea aprovizionării de către fermieri a automatelor de vânzare directă a laptelui către populaţie, acestea fiind doar câteva dintre motivele care contribuie la destabilizarea economică a fermierilor.” conform textului OUG.

Conform datelor oferite de către Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR), anul 2021 continuă trendul descendent început în anul 2020 al producțiilor de lapte și carne, comparativ cu anul 2019. Fermierii se confruntă cu creșterea prețurilor la furaje cu 8-10%, creșterea prețului la combustibil și energie electrică cu cca. 13%, precum și costurile ridicate la materiale sanitare și medicamente cu cca. 11%. 

Lipsa măsurilor prevăzute în schema de ajutor de stat va determina crescătorii din sectorul bovin să-și înceteze activitatea.  

Categories: Bursa, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*