Antreprenor : “Regret că am câștigat Start-Up Nation. Statul mă îngroapă!”
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) riscă să ajungă la deconturi neplătite de 700 de milioane de lei până în decembrie, în programul Start-Up Nation 2022. În luna septembrie sunt restanțe de plată de 366 de milioane de lei, conform datelor ministerului. Bugetul total al programului a fost de 1,5 miliarde de lei, bani promiși din bugetul național.
Un sfert dintre antreprenorii care au pornit o afacere prin Start-Up Nation 2022 încă așteaptă ca statul să deconteze către bănci banii promiși. S-a ajuns în această situație din cauza faptului că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nu primește fondurile necesare de la Ministerul de Finanțe sau din fondul de rezervă al Guvernului României pentru a plăti deconturile depuse. Lipsa banilor pentru granturile acordate în 2022 a fost dezvăluită în urmă cu o săptămână chiar de ministrul Economiei, Radu Ștefan Oprea.
„Discut cu Ministerul Finanțelor, am arătat rentabilitatea programului Startup Nation, faptul că este un program bun pentru economie, am făcut indicatorii de performanță. Astăzi avem 366 de milioane de lei proiecte scadente, care au fost verificate, urmând ca până la sfârșitul anului 2024 să ajungem spre 600-700 de milioane de lei. Am solicitat banii către Ministerul Finanțelor Publice” – a spus Oprea, după ședința de guvern de miercuri. Întrebat când va veni un răspuns de la Ministerul Finanțelor, ministrul Economiei a dat de înțeles că nu știe. Din informațiile publice, există peste 1.500 de cereri de deconturi care nu sunt onorate de Ministerul Economiei, adică aproape de 25% din totalul proiectelor finanțate.
Antreprenor : „Regret că am câștigat Start Up Nation”
„Poveste scurta legată de Start-Up Nation. Aștept de peste un an ca statul să își onoreze angajamentul și să vireze băncii banii din proiect. Îmi pare rău că am câștigat finanțarea, pentru că totul e un dezastru. Pe mine mă costă cca. 1.500 euro pe lună să achit băncii dobânda la creditul punte, asigurările de tip CASCO pe care am fost obligat să le fac și dările pentru cei doi angajați impuși prin program. Într-un an jumate, cât a trecut, am plătit peste 25.000 euro. Din care cam 15.000 euro cheltuieli în plus, cauzate de întârzierea statului. Vă imaginați un start-up, de unde să producă din prima lună minim 1500 euro ca achite toate astea? De multe ori am creditat eu firma, pentru că dacă întârzii un minut cu plățile poți să îți iei adio definitiv de la fonduri. Dacă iau în calcul și că am plătit consultantul, cca. 2000 euro, și incertitudinea asta legată de decontarea către bancă, calculați, vă rog, cu ce rămân din cei 40.000 de euro. Cu ce bani să fac business, că asta era ideea centrală a proiectului, nu?” – spune Florin, un antreprenor bistrițean.
„Eu mă gândesc să renunț la salariați. Le-am plătit salariile din credite și venituri, dar salariile erau bugetate pe grantul Start-Up Nation. Am ajuns într-un impas și nu văd cum să mai mă descurc. Știu că dacă trimit acasă angajații mai mult de 45 de zile risc să pierd și finanțarea, dar aici am ajuns pentru că statul nu face decontul la timp”, explică Ștefan, un alt tânăr antreprenor.