Bistrița-Năsăud, locul III în regiune din perspectiva infrastructurii culturale
Deși infrastructura culturală de care dispune județul este redusă ca diversitate, Bistrița-Năsăud se situează, conform unui raport al ADR-NV, cu cifre din 2018, pe poziția a III în regiune. Față de 2014, județul a coborât o poziție în acest top. Punctele forte ale județului (locul I în regiune) sunt centrele culturale.
În Bistrița-Năsăud există 11 muzee, lucru care poziționează județul în anul 2018 pe locul IV la nivel regional din perspectiva dotării teritoriale cu muzee raportat la numărul de locuitori (3,34 muzee/100 mii locuitori). Muzeele din Bistrița-Năsăud sunt în general muzee cu profil etnografic și case memoriale, cu o concentrare mai mare în mediul rural decât urban. Deși în număr mai redus, regăsim însă și muzee cu profil istoric, de artă, artă religioasă sau științe ale naturii.
În ceea ce privește bibliotecile, Bistrița-Năsăud își păstrează locul II la nivel regional din perspectiva numărului de biblioteci raportate la numărul de locuitori (6,05 biblioteci/10000 locuitori), chiar dacă numărul acestora (199 biblioteci) a scăzut cu 13% comparativ cu anul 2014.
Cele 10 centre culturale existente plasează Bistrița-Năsăud pe locul I în regiune la acest capitol.
Ca un mare minus, spune raportul ADR-NV, în județ nu există săli de teatru dramatic și de păpuși.