BNR: Bistrițenii s-au împrumutat mai mult în 2020 ca să-și cumpere case

BNR: Bistrițenii s-au împrumutat mai mult în 2020 ca să-și cumpere case

Bistrițenii au avut un comportament financiar ciudat în lunile de pandemie din 2020, arată o statistică a Băncii Naționale a României (BNR). Cifrele arată un apetit foarte crescut pentru achiziția de locuințe!

BNR a analizat, pe județe, volumul creditelor luate de la bănci de către persoanele fizice. În Bistrița-Năsăud, valoarea totală a creditelor gospodăriilor a crescut în perioada ianuarie-septembrie 2020 cu 21 mil. lei, de la 1,058 mld. lei la 1,079 mld. lei.

În profunzime, creditele în lei însumau 789 mil. lei în ianuarie și au ajuns la 826 mil. lei în septembrie. Creditele în valută au cunoscut un regres, de la 268 mil. lei în ianuarie, la 253 în septembrie.

Dacă valoarea creditelor pentru consum, atât în lei cât și în valută, a rămas în linii mari constantă, diferența surprinzătoare o fac creditele pentru locuințe, mai ales cele în lei, spune BNR. În ianuarie 2021, bistrițenii aveau împrumutați 303,1 mil. lei pentru achiziția de locuințe, iar în septembrie valoarea a ajuns la 332,2 mil. lei. O diferență de 29,1 mil. lei. Per ansamblu, lei și valută, creșterea acestui tip de credit a fost de aproape 23 mil. lei.

Cifrele preluate de BNR și analizate de BistritaBusiness.ro au fost puse la dispoziție de toate instituțiile bancare.

Categories: Bursa, Life & Style, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*