Britanicii care au găsit filoane cu aur în Bistrița-Năsăud își restructurează afacerea ca să intre pe profit

Britanicii care au găsit filoane cu aur în Bistrița-Năsăud își restructurează afacerea ca să intre pe profit

Britanicii de la Vast Resources au suspendat activitățile miniere în România pentru a realiza un proces de reorganizare care să ajute compania să treacă pe profit. Firma explorează în județele Suceava, Bistrița-Năsăud, Bihor și Hunedoara.

Mina de la Mănăila (jud. Suceava), care a fost închisă pentru mentenanță de la jumătatea lunii decembrie va fi repusă în funcțiune abia după finalizarea unui proces de reorganizare corporativă. Încă din toamna anului 2017, compania și-a anunțat planul de a dezvolta o nouă carieră polimetalică la Cârlibaba (jud. Suceava), ceea ce presupune construirea unei instalații de procesare metalurgice, care va reduce costurile operaționale ale minei cu până la 25%. Cariera de la Cârlibaba și mina Mănăila ar urma să facă parte dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună. Tot parte al acestui complex vor fi și exploatările de la Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră (jud. Bistrița-Năsăud), unde a fost identificată prezența unor depozite de cupru și aur. Aici, compania are în vedere noi lucrări de forare pentru a confirma și evalua depozitele, care ar putea fi transformate într-o nouă sursă de minereuri pentru viitorul complex metalurgic. “Explorări mai vechi la Măgura Neagră, efectuate de compania de stat românească IPEG Cluj (actuala TRANSGEX SA – n.n.) au demonstrat la 600 de m adâncime probabilitatea unor mineralizări polimetalice (cupru și aur).” se arată într-un comunicat al VAST. La rândul lor, specialiștii companiei au identificat 6 vene cu mineralizări de cupru și aur la Piciorul Zimbrului. La fiecare dintre cele două locații vor fi efectuate foraje (cca. 2000 m/locație). La Măgura Neagră se va pune accent pe cele 5 vene identificate în trecut de IPEG Cluj, iar la Piciorul Zimbrului pe cele 6 vene descoperite de VAST. Mostrele de minereuri vor fi analizate la laboratoarele ALS din Roșia Montană, investitorii sperând să descopere cupru, aur, zinc, argint, plumb și molybdenum (folosit în industria auto, la fabricarea jantelor de oțel).

Compania, condusă Andrew Prelea, de  a adunat de la investitori cca. 2 milioane de euro în Octombrie și Noiembrie 2018, pentru a-și finanța proiectele din România.

Vast Resources mai are licență de exploatare la Băila Plai (jud. Bihor) și este co-partener la o exploatare în “perimetrul de aur” din Hunedoara, în apropiere de Roșia Montană.

Categories: Business in top

About Author