Britanicii de la Vast Resources se pregătesc să exploateze aur și cupru în Bistrița-Năsăud

Britanicii de la Vast Resources se pregătesc să exploateze aur și cupru în Bistrița-Năsăud

Compania britanică de minerit Vast Resources și-a majorat cu încă 10% participația în exploatările Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră (lângă Zagra, Bistrița-Năsăud), alături de preluarea integrală a minei polimetalice Băița Plai (Bihor). Britanicii vor să aplice pentru licență de exploatare în Bistrița-Năsăud, pentru cupru și aur.

Vast Resources a anunțat că și-a majorat la 100% participația la mina polimetalică Băița Plai, din județul Bihor, repusă în funcțiune la începutul verii și a cumpărat încă 10% din alte proiecte miniere din România, printre care cele două din Bistrița-Năsăud. Vânzătorii au fost câțiva directori din cadrul companiei, iar valoarea tranzacției a fost de peste 6 mil. dolari (cu plata în acțiuni ale firmei-mamă). Britanicii au demarat producția comercială la Băița Plai în vară, la câteva luni după ce au primit avizul final de la ANRM pentru redeschiderea minei polimetalice, închisă în 2013. Compania a semnat un acord cu Mercuria pentru vânzarea concentratului de cupru extras la Băița.

Investitorii operează în România și mina polimetalică Mănăila (Suceava) și au în plan dezvoltarea unei noi cariere polimetalice la Cârlibaba, în apropiere de mina de la Mănăila, perimetru pentru care au primit licența de exploatare în această vară. Tot în apropiere de Mănăila – pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud – Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost identificată prezența unor depozite de cupru și aur. De asemenea, compania deține și o participație de 29% din perimetrul Geamăna-Colții Lazărului, situat în apropiere de Baia de Arieș și de Roșia Montană.

La Piciorul Zimbrului (Zagra), compania a făcut explorări pe un perimetru de 10 km2. În urma unor foraje asupra a 6 acumulări minerale descoperite anterior, au fost descoperite resurse de aur și cupru, iar când rezultatele finale ale analizelor vor apărea, investitorii vor aplica pentru o licență de exploatare.

Situația este similară în cazul perimetrului Măgura Neagră (zona Zagra-Telciu, cca. 21km2). Forajele companiei au identificat minerale valoroase și dacă analizele finale vor fi optimiste, la fel, investitorii vor cere o licență de exploatare.

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*