Buretele pentru scaunele din Audi și Mercedes este fabricat la Bistrița

Buretele pentru scaunele din Audi și Mercedes este fabricat la Bistrița

Foarte puțini oameni au auzit de brandul Masterfoam, deși aproape fiecare mașină europeană este mult mai confortabilă datorită companiei olandeze cu sediul în Ootmarsum. Și mai puțini știu însă că obiectele din spumă polieuretanică pe care le găsim în banchetele, spătarele, în portbagaj sau sub capota mașinilor sunt fabricate de Masterfoam la Bistrița.

 Masterfoam produce anual sute de mii de bureți din spumă poliuretanică necesari în industria automotive, dar și în alte domenii, cum ar fi cel al ambalajelor. Mare parte dintre aceste produse sunt fabricate de Masterfoam SRL Bistrița, a doua unitate de producție a grupului după cea din Olanda. Compania bistrițeană a avut în 2016 afaceri de 3,4 milioane euro, cu 56 de angajați. Firma este deținută de Masterfoam BV, iar administratorul ei este chiar proprietarul concernului, Udo Johannes Storck.

Udo Storck, omul din spatele Masterfoam

Povestea lui Udo Storck este un adevărat exemplu de succes profesional. S-a născut într-un sat din Germania, situat între Gütersloh and Bielefeld. Sediul central al imperiului media Bertelsmann era de-o parte a satului și birourile giganților de la Miele în cealalaltă parte. E vorba de centrul Westfaliei, unde oamenii sunt mereu sobri și dacă vrei să zâmbești trebuie să te ascunzi. A crescut într-o familie obișnuită, a studiat administrarea afacerilor și a început să lucreze în industria maselor plastice. Pe la 20 de ani a făcut un studiu pentru șefii săi despre cum ar fi să producă spumă polieuretanică pentru sectorul auto. Pentru studiul său a primit 100 de mărci germane. Așa a intrat în industria automotive și acolo a rămas. După 20 de ani de la acel moment, a început să lucreze pentru olandezii de la Masterfoam, ca director comercial. Asta era în 2008. Își promisese lui însuși că la 40 de ani va avea propria afacere și drumul lui nu părea că merge într-acolo. Până într-o zi când, Hein Wiegerinck, proprietarul de atunci al Masterfoam, și-a exprimat dorința de a vinde compania. În 2011, Udo Storck devenea acționar al brandului olandez, alături de un investitor puternic, Wadinko.

De ce în România, de ce la Bistrița?

După preluare, germanul a pus rapid Masterfoam pe drumul expansiunii, deschizând birouri pentru vânzări în Germania, Marea Britanie, România și Spania. El a decis să deschidă în România și o unitate de producție și a ales Bistrița pentru asta. De ce în România? Simplu, pentru forța de muncă ieftină și specializată și pentru că există mulți constructori de mașini în centrul și sud-estul Europei, precum VW, Skoda, Ford, Kia, Dacia, Mercedes, Audi. Acești constructori sunt clienți importanți pentru Masterfoam, deoarece sectorul automotive reprezintă 60% din cifra de afaceri a grupului. Deschiderea unei fabrici în România a fost absolut necesară, spune Udo, pentru că Masterfoam trebuie să fie cu produsele sale acolo unde se află și constructorii de mașini. Iar aceștia sunt în Europa de Est, Germania și Anglia. Unitatea de la Bistrița este dedicată aproape în totalitate sectorului automotive, în vreme ce fabrica din Olanda – pentru că e într-o țară cu tranzit uriaș de mărfuri – produce și pentru industria ambalajelor și alte domenii.

Udo se simte ca acasă la Masterfoam. Intenționează să se pensioneze de aici, peste 20 de ani. Adică peste încă două decenii de navetă permanentă între Olanda, Germania, România, Anglia și poate alte câteva țări în viitor, dacă expansiunea companiei continuă.

Categories: Business in top

About Author