Care sunt cele 15 firme bistrițene care și-au luat licență să producă energie electrică?

Care sunt cele 15 firme bistrițene care și-au luat licență să producă energie electrică?

Județul Bistrița-Năsăud are 15 producători locali de energie electrică, cu licență acordată de către ANRE. Cea mai recentă licență a fost aprobată în 2018 producătorului de lactate Lacto Sinelli, cu sediul în Teaca.

Doi dintre acești investitori au afacerile de bază în agricultură (Agro Carmolact și Lacto Sinelli), două sunt companii din portofoliul familiei Iugan/Fărcaș (Hydrosilvania și Silvania International Prod), una este Polimed Com (familia Tămășoi, cu afaceri în industria ambalajelor), alta este Hydro Borca (controlată (58%) de Ioan Repede, directorul general de la ROMBAT). La Electric Prod regăsim familia Salanță (fondatori și acționari ai Electroplast SA). Investitorul în turism Alpina Blazna este și el posesorul unei licențe de producție energie electrică.

În lista celor 15 mai apar companiile: Blue Line Energy (Nușeni), BN Solar Park (Bistrița), Ecobyn Solar (Maieru), Electro Margo Line (Spermezeu), GES Green Energy Specialists (Bistrița), Green Mountain Energy (Bistrița), Photovoltaik Farm Urmeniș (Bistrița).

Unii dintre acești investitori operează microhidrocentrale (cazul Hydro Borca sau Hydrosilvania), alții operează parcuri fotovoltaice sau produc biomasă.

Conform legislației în domeniu, licențele au fost eliberate de ANRE pentru o perioadă de 25 de ani, iar distribuitorul local (în cazul nostru Electrica Transilvania Nord) se obligă să preia în rețea energia produsă de investitori și să le-o achite acestora la un preț prestabilit.

 

Lista producătorilor bistrițeni de energie electrică:

Agro Carmolact

Alpina Blazna

Blue Line Energy

BN Solar Park

Ecobyn Solar

Electric Prod

Electro Margo Line

GES Green Energy Specialists

Green Mountain Energy

Hydro Borca

Hydrosilvania

Lacto Sinelli

Photovoltaik Farm Urmeniș

Polimed Com

Silvania International Prod

Categories: Business in top

About Author