CASA cu BERE – localul de poveste unde doi bistrițeni s-au asociat cu Staropramen
De duminică, avem, oficial Casa cu Bere, un local inspirat din galeria faimoaselor puburi pragheze. O investiție serioasă, consistentă, realizată de Dan Ciobănică și Crina Suciu, într-un parteneriat îndrăzneț cu giganții de la Staropramen (parte din grupul Bergenbier).
De duminică, e oficial. Neoficial, la Casa cu Bere s-au băut deja niște mii de litri de bere în numai câteva săptămâni de când Ciobănică și Crina au dat sfară în țară că e voie la bere. O seară memorabilă a fost, de exemplu, aceea când un pian călător s-a rătăcit pe strada Bistricioarei, în berărie, și un artist talentat a zdrobit cu pasiune claviatura îngânându-l pe Chopin. E clar că marele polonez s-a simțit de minune în compania unor români ce sorbeau cu nesaț patru feluri de bere cehească Staropramen. N-o fi fost nici el vreun sfânt la vremea lui. În seara aia, la început, am crezut că ne place nefiltrata. Blonda, însă, rețeta originală de pe la 1800 și ceva, ne șoptea constant că ea e mai bună. Staropramen Dark le-a pus apoi la punct pe amândouă. Șșșșșt! Și pe când să dea juriul verdictul a apărut suavă, cocoțată pe o tavă, roșcata Granat. Ei, din două înghițituri, nu în sec, ea ne-a sucit mințile și ne-a reîndrăgostit de bere în plin sezon al vinului fiert cu scorțișoară, sau al tăriilor. Dar asta a fost acum câteva săptămâni, într-o seară.
Lansarea oficială
Duminica trecută a fost altceva. Oficial. Șefii mari de la Bergenbier (cei care păstoresc marca Staropramen în România) și-au găsit timp să vină la Bistrița, drept pentru care am simțit că e un moment solemn. Și a fost. Pubul Casa cu Bere din Bistrița a fost anunțat ca primul dintr-un amplu proiect pe care Bergenbier îl pregătește României. Pas cu pas, fiecare oraș important al țării va avea puburi identice cu cel din Bistrița (concept identic, mai bine zis, pentru că frumoasa casă renovată de Ciobănică pe Bistricioarei nu o regăsește Bergenbier oriunde). La Iași, conceptul va fi repetat într-un mall, de pildă. Așadar, va fi o salbă de puburi dedicate Staropramen, singura bere atât de filozoafă încât să ne impună, nouă, să o asortăm pe dânsa cu mâncarea din față J). Strigătul de luptă sub care vor fi reunite toate aceste locații va fi Czech Inn! Pașii următori în acest proiect, am aflat, sunt Iași și Sibiu. De ce însă Bistrița e locul de start? Pentru că aici există Dan Ciobănică și Crina Suciu, cei doi bistrițeni hotărâți care i-au convins pe șefii de la Bergenbier că aici e Kilometrul 0. Locația e superbă, amenajarea a ieșit trăznet, bucătăria e plină de surprize. Să curgă, deci, cu clienți.
Ordinea corectă a berilor
Duminică seara a fost cam așa, în această ordine: o nefiltrată, o blondă, o brună și roșcata Granat. Cele patru Staropramen, cărora, la sorbire, le-am cam încurcat înșiruirea recomandată de distinsul somelier profesionist în prezentarea sa! Printre ele, gustări fine și arătoase ne-au bucurat simțurile. Poveste faină, lume bună, prezentări interesante și la obiect. La final, un band nemaiauzit – de mine cel puțin – dar, în mod cert, de reauzit cât mai curând: Moonlight Breakfast. Tinerii ăștia ce cântă un halucinant retro-electro sunt stabiliți la Viena și sunt foarte cunoscuți în țările vestice. La noi încă nu au loc în piață, că deh, piața noastră e grea.
Mulțumim lui Ciobanică și Crinei! Mulțumim Alinei și Alexandrei, de la compania de PR a Staropramen.
Și acum, la treabă!