Casa de vinuri ZAIG din Teaca vrea să-și extindă componenta de turism viticol

Casa de vinuri ZAIG din Teaca vrea să-și extindă componenta de turism viticol

Casa de vinuri ZAIG are în derulare un proiect de turism viticol la plantația de viţă-de-vie din localitatea Teaca. Eckehardt Zaig, pentru ZF.ro: „Vrem să dezvoltăm partea de turism vitivinicol, să punem în valoare partea turistică şi aici mă refer la consumatorii care pot veni să viziteze o vie centenară, să vadă cum se lucra pe vremuri şi cum se lucrează în momentul de faţă în vie.”

Vinifera Eco Zem, compania din spatele Casei de Vinuri ZAIG primește deja 20-30 de grupuri de turiști anual și dorește să extindă serios această activitate.

Compania produce azi aproximativ 30.000 de sticle pe an, însă obiectivele ZAIG sunt să ajungă la 60.000 de sticle pe an, în următorii 2-3 ani. Vinurile sunt comercializate direct la cramă și în HoReCa, atât online, cât și prin intermediul magazinelor de specialitate.

Eckehardt Zaig, fondator și acționar, are în plan crearea unui brand pentru vinurile din via veche, contribuind astfel la acoperirea costurilor de întreținere a viilor vechi. Costurile de întreținere a 1,5 hectare de vie veche ajung să coste la fel de mult ca întreținerea a 11 hectare de vie nouă. 

„Vom vinifica strugurii din via veche, unde vom ieşi cu un alt brand şi bineînţeles încercăm să optimizăm partea de costuri, dar şi partea de venituri pentru a reuşi să o facem rentabilă şi să reuşim să o păstrăm pentru că altfel se pierde o parte din istorie. Sperăm să facem un brand şi să lansăm vinurile din via veche astfel încât să fie apreciate ca preţ şi calitate“. – adaugă Eckehardt Zaig.

Compania a înregistrat în 2020 aproape 100.000 de euro cifră de afaceri, iar pentru anul 2021 estimează că va ajunge la circa 150.000 de euro. Are planuri mari și pentru următorii 3 ani.  

„Eu zic că dacă ajungem în 2-3 ani la 300-350.000 de euro afaceri pentru noi este suficient. Aspiraţia noastră nu este de creştere în cifre, ci mai mult este o optimizare a afacerii. Pentru mine este o afacere mică, a pornit la nivel de hobby, iar pe noi ne interesează să obţinem vinuri bune, premium şi să ajungem la un cash-flow pozitiv. Este clar că nu mă voi îmbogăţi din această afacere, pentru mine este foarte multă pasiune“. – spune cu optimism Zaig. 

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*