Câtă energie eoliană și solară produce județul Bistrița-Năsăud?

Câtă energie eoliană și solară produce județul Bistrița-Năsăud?

Bistrița-Năsăud se află între ultimele 15 județe din România în ceea ce privește investițiile în energia produsă de eoliene si solare, cu o capacitate funcțională de 32 MW și puteri totale avizate de 57 MW.

În fruntea clasamentului se află Constanța (capacitate funcțională de 1.643 MW și un total avizat de 2.560 MW), urmată de Tulcea (capacitate funcțională de 835 MW și un total avizat de 1.295 MW), centrând astfel jumătate din toate proiectele verzi din România. Codași în clasament fiind Bucureștiul și județul Botoșani.

Potrivit informațiilor din piață, pentru a ridica 1MW într-un proiect eolian sunt necesare acum investiții de 0,8 milioane de euro, față de cele 1,5 milioane de euro necesare în perioada 2009-2014, în timp ce costul proiectelor solare a ajuns la cca. 0,6 milioane de euro pe MW, conform calculelor făcute pe baza datelor Transelectrica.

Informaţiile venite de la cei mai puternici jucători din dome­niu arată că anul 2022 va fi primul an în care, în România se vor instala proiecte noi și mari de producere a energiei eoliene şi solare, avansul tehnologic reducând semni­ficativ costurile de instalare. Studiile prevăd o capacitate nouă de circa 200-300 MW în primii doi ani, pentru ca apoi instalările să ajungă la circa 500 MW. De asemenea, tehno­logia va fi nouă, astfel că vor fi aduse în România turbine noi, de 5-7 MW, cu o înălţime de 150 de metri, o eficienţă de 32-40%. În acest moment, randamentul mediu al eolienelor din România este de 20-30%, cele mai mari turbine montate fiind de 3 MW.

Categories: Local, National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*