Ce despăgubiri morale va aproba Tribunalul Bistrița în cazul victimelor din teribilul accident rutier petrecut anul trecut în Viișoara?

Ce despăgubiri morale va aproba Tribunalul Bistrița în cazul victimelor din teribilul accident rutier petrecut anul trecut în Viișoara?

Cât valorează, în bani, viața unui om? Dar viețile a patru oameni? Dar dacă fac parte din aceeași familie? Și dacă toți sunt tineri, sub 20 de ani? Cum evaluezi suferința părinților lor? Întrebări crude, iar răspunsuri urmează să dea, în 18 septembrie, Tribunalul Bistrița-Năsăud, în cazul „Petruț-Pop”.

 A trecut deja un an de când familia Petruț-Pop și-a pierdut 4 copii într-un teribil accident petrecut la trecerea peste calea ferată de pe strada Târgului (Viișoara). Nimeni și nimic nu poate curma suferința soților Petruț-Pop, a celor 5 copii pe care îi mai au, sau a bunicilor și apropiaților celor decedați. Totuși, conform legislației în vigoare, ei sunt îndreptățiți la niște daune morale, pe care instanța bistrițeană urmează acum să le stabilească.

Cât e dispusă să plătească firma de asigurări?

Firma germană de asigurări AXA Versicherung AG, care asigurase autoturismul implicat în accident, “a evaluat” ea “traumele” familiei Petruț-Pop și a înaintat o listă de compensații „adecvate” prejudiciului moral produs: părinții celor decedați ar primi câte 300.000 lei, frații celor decedați ar primi câte 150.000 lei, iar bunicii câte 90.000 lei. În total, 1,53 milioane lei (adică cca. 329.000 euro). Potrivit reprezentanților companiei germane, doar jumătate din această sumă ar trebui plătită de ea, iar jumătate de CN CFR SA (responsabilă de întreținerea trecerii de cale ferată, care nu a asigurat condiții optime pentru asigurarea traversării).

CFR spune că nu are treabă cu acest dosar și cu decedații

CN CFR SA, prin semnătura directorului Petru Cesa de la Cluj, are însă o altă părere. Printr-o întâmpinare depusă la dosar, solicită „respingerea cauzei ca fiind neîntemeiată”. CFR nu vrea să își asume nicio vină și nicio reparație morală, susținând că vizibilitatea la trecerea de cale ferată era bună la momentul petrecerii accidentului, fără vegetație abundentă care să obtureze vederea șoferului. În opinia CN CFR, șoferul nu a respectat legislația, în rest compania nu are nicio treabă cu ceilalți pasageri din mașină. Același răspuns l-a dat CN CFR și la solicitarea familiei Mantea, cea care și-a pierdut și ea un copil în teribilul accident. (În același dosar, familia Mantea a cerut instanței ca firma de asigurări, în solidar cu CN CFR, să plătească suma de 875.000 euro ca daune morale și 20.000 lei cheltuielile de înmormântare).

Av. Tănăsescu: “Viața unui om valorează mai mult decât toți banii din lume”

Susținută de av. Alexandru Tănăsescu și de echipa sa, familia Petruț-Pop, după șocul cu accidentul, decesul a patru copii și un an de suferință cumplită, vede altfel lucrurile. E adevărat, nicio sumă de bani din lume nu îi va aduce copiii înapoi, însă eventualii bani i-ar putea ajuta pe membrii familiei sa traverseze mai ușor suferința, care va persista toată viața. Av. Tănăsescu argumentează că “prejudiciul afectiv (al familiei Petruț-Pop – n.n.) se concretizează în suferințele psihice intense (…). Urmare a producerii decesului fiicelor/fiului/surorilor/fratelui/nepoților, reclamanții au fost diagnosticați cu șoc posttraumatic, tulburare de stres posttraumatic, având nevoie de ajutor de specialitate, respectiv consiliere psihiatrică și tratament medicamentos. La determinarea cuantumului daunelor morale, rugăm să se aibă în vedere și circumstanțele specifice acestui caz, în raport de efectele faptei ilicite asupra celor vătămați.”

“În același sens este și noul Cod Civil care (…) statuează că pot obține repararea prejudiciului de afecțiune: părinții, copiii, soțul, frații și surorile – pentru durerea încercată prin moartea victimelor.”, mai spune Tănăsescu. Acesta mai adresează instanței bistrițene rugămintea de a ține cont și de circumstanțele personale ale familiei Petruț-Pop: copiii decedați au avut vârste de 12, 14, 18, respectiv 20 de ani, iar relațiile acestor copii cu familia au fost foarte strânse și fericite.

Familia Petruț-Pop solicită ca firma germană de asigurări, în solidar cu CFR, să plătească daune morale pentru moartea copiilor lor în valoare de 24,62 milioane lei (cca. 5,3 milioane euro), daune materiale în valoare de 120.000 lei și cheltuielile de judecată.

Nu e vorba de îmbogățirea cuiva aici, cum sugerează firma de asigurări. Familia aceasta și-a pierdut deodată 4 copii, la vârste fragede. O traumă greu de închipuit, pentru mulți imposibil de traversat. Nimeni să nu aibă de trecut prin așa ceva. Credeți că toți banii din lume ar mai face această familie fericită? Vorbim aici de rezonabilitate, căci dacă mă întrebați pe mine personal viața unui om valorează mai mult decât un autoturism, mai mult decât o casă, mai mult decât orice. Totuși, onorata instanță, are greaua misiunea de a cântări cumva aceste despăgubiri, care să mai însenineze cumva și să ajute viața de zi cu zi, greu încercată, a familiei Petruț-Pop. Sperăm într-o decizie justă, bazată pe probe și izvorâtă din umanitate, a declarat, pentru BistrițaBusiness.ro, avocatul Alexandru Tănăsescu.

Soluția va veni în 18 septembrie

Ieri, 11 iunie, instanța Tribunalului Bistrița-Năsăud a amânat o soluție pentru luna septembrie. Deși nu a fost reprezentantă de nimeni în ședința publică, CN CFR a depus la dosar obiecțiuni la expertiza tehnică, cu privire la dinamica accidentului, stabilită de expert. Tot ieri a fost audiat mecanicul de pe locomotiva care a lovit autoturismul tinerilor și, surpriză, acesta a mărturisit că, imediat după accident, CN CFR a redus viteza maximă pe acel sector de cale ferată de la 80 km/h la 50 km/h. Și totuși, CN CFR susține că nu are nicio culpă privind condițiile de producere a accidentului.

Categories: Local

About Author