Ce măsuri economice a adoptat Guvernul în lupta cu COVID-19

Ce măsuri economice a adoptat Guvernul în lupta cu COVID-19

Premierul Ludovic Orban a anunțat ce măsuri economice va întreprinde Guvernul în lupta cu pandemia care a generat deja o mare criză în rândul angajatorilor și angajaților.

Guvernul a anunțat că va asigura plata șomajului tehnic pentru angajații companiilor care își închid activiatea, însă nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

La rectificarea bugetară creștem bugetul astfel încât să asigurăm decontarea concediilor medicale. Asigurăm plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic, din bugetul ministerului muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj. Am luat această decizie pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe nu au capacitatea, veniturile necesare, pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să fie dați afară”, a anunțat premierul Ludovic Orban.

În ceea ce privește companiile care vor beneficia de ajutor de la stat pentru plata șomajului Guvernul a decis că acestea vor fi împărțite pe două categorii:

  • I categorie: companiile afectate direct de măsuri restrictive dispuse de autorități (hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole etc.) prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență. 
  • II categorie: companiile care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de ajutorul statului pentru salariații pe care nu îi pot plăti, companiile trebuie să depună o declarație care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%.

Tot ca măsură de ajutor, Guvernul a decis creșterea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei, credite garantate de stat pentru investiții și capital de lucru. Dobânda acestor credite va fi subvenționată. Guvernul a decis să ramburseze TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei.

“Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Am putut să o facem cu 5 miliarde în primă fază. Suntem pregătiți să îl majorăm cu încă 5 miliarde și ne putem duce până la 15 miliarde. Practic garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda e subvenționată 100%. Garanția va fi de 90% din credite pentru cele până într-un milion și de 80% peste un milion. Am decis să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital prin intermediul rambursării TVA, pentru a permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru”, a mai precizat Orban.

Categories: National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*