CENTANA începe lucrările la fabrica de lactate din Parcul Industrial Bistrița

CENTANA începe lucrările la fabrica de lactate din Parcul Industrial Bistrița

 CENTANA COM a lansat licitația pentru modernizarea fermei din Jelna și construcția fabricii de prelucrare a laptelui în Parcul Industrial Bistrița Sud. Lucrările vor începe cel târziu la 1 aprilie și vor dura 7 luni.

 Investiția inițială se ridică la 4,26 milioane lei, la care se adaugă TVA, dar valoarea finală va fi mult mai mare după ce vor fi achiziționate și echipamentele necesare producției și prelucrării laptelui. Centana a anunțat că a reușit să obțină finanțare europeană în valoare de 2,9 milioane de euro, bani care vor fi folosiți în proporții egale între cele două obiective de la Jelna și de la Sărata.

Potrivit portalului Licitațiapublică.ro , beneficiarul a anunțat licitația în 19 ianuarie 2018, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 2 februarie, însă din motive necunoscute procedura a fost anulată, urmând a fi reluată în curând.

La Jelna, Centana Com vrea să modernizeze ferma cu vaci de lapte (peste 250 de vaci în prezent), procesul însemnând lucrări la grajd, la bazinele de dejecții, la FNC, la adăpostul pentru viței, la silozuri și fânar, la clădirea administrativă și hala utilajelor. Ferma se întinde pe o suprafață totală de 3,2 hectare, unde clădirile ocupă 5.081 mp.

Fabrica de prelucrare a laptelui propusă de Centana-Com în Parcul Industrial de la Sărata va avea o suprafață construită de aproape 1000 mp, pe un teren de 4200 mp.

Lucrările includ și achiziția și instalarea anumitor echipamente, cum ar fi stația de epurare, rezervorul subteran de apă, pompa cu hidrofor. După finalizare, fabrica va avea o capacitate de producție de 8000 litri/zi, produsele (lapte de consum, smântână, iaurt, lapte bătut, unt) urmând să ajungă pe piața locală, dar și în județele învecinate.

Conform invitației inițiale, lucrările vor începe cel târziu la 1 aprilie 2018, și se vor finaliza în termen de 7 luni de la data semnării. Ofertanții își vor dovedi experiența prin prezentarea cel puțin a unui contract similar, în valoare de minim 4 milioane lei.

Centana Com este deținută de Dana (51%) și Sorin Chiciudean (49%). Compania, înființată în 1992, a încheiat 2016 cu un rulaj de 3,76 milioane euro și un profit net de 0,33 milioane euro. Dacă acum firma depășește cu puțin 30 de angajați, după finalizarea investițiilor propuse în acest an numărul acestora va crește la aproape 70.

Familia Chiciudean mai controlează firma de comerț Unistar Distribuție, cu afaceri de 1,4 milioane euro în 2016.

Categories: Business in top

About Author