Cine e bistrițeanul misterios cu afaceri de 200 milioane euro și 4.500 de angajați?

Cine e bistrițeanul misterios cu afaceri de 200 milioane euro și 4.500 de angajați?

Deține controlul în mai multe companii din România, în domenii precum producția de mobilier, construcții, logistică, IT. De câțiva ani la rând, este cel mai mare exportator de mobilă și principal partener al suedezilor de la IKEA. Deși a apărut de mai multe ori cu numele în topurile celor mai bogați români, nicio fotografie a sa nu este publică. Cine este el?

Vladimir Iacob (56 ani) este bistrițean, dar locuiește în Baia-Mare de trei decenii. Deși în Bistrița puțini au auzit despre el, probabil că este cel mai de succes om de afaceri pe care l-a dat acest județ. În 2016, afacerile sale au depășit 900 milioane lei (200 mil. euro). În Bistrița-Năsăud, singurele companii/grupuri de companii care depășesc un rulaj anual de 100 milioane euro sunt Leoni (acționar german) și Teraplast – la nivel de grup – (acționar principal român, dar din afara județului).

Afacerile clădite de Iacob: mobilier, construcții, logistică, IT

Cea mai importantă afacere a lui Vladimir Iacob este Aramis Invest, cu sediul central în Baia Mare. Compania, unde bistrițeanul deține 60% din capitalul social, e cel mai mare pro­du­cător şi exportator de mo­bilier din România și şi-a crescut de 7 ori cifra de afaceri într-un de­ce­niu, ajungând în 2016 la vânzări totale de 838,3 mil. lei, cu profit net de 45,3 milioane lei). Producătorul de mobilier avea anul trecut 4.133 de salariaţi, după ce, record, a angajat 893 de persoane în 12 luni. Aramis Invest este și unul dintre principalii furnizori locali ai Ikea.

Al doilea business ca importanță al lui Iacob este firma de construcții Investa CCI, cu afaceri de 40,5 milioane lei în 2016 și profit de 11,8 milioane. Aici, bistrițeanul are 50% din părțile sociale.

Urmează afacerea din logistică, legată în mare măsură de producția de mobilier. Compania Logistic BMPS, din care Iacob are 60%, a avut venituri de 28,3 milioane lei în 2016.

În Parcul Industrial Jibou, funcționează ARC Grup, cu afaceri de 7 milioane lei în anul trecut, care face confecții metalice, cu prioritate pentru industria mobilei. Bistrițeanul Iacob controlează 25% din firmă.

În domeniul IT, Iacob participă în două companii, Aramis Plus și Blissapp. În prima dintre ele, cu venituri de 4,4 milioane lei, el deține 60% din capital, iar în a doua, cu venituri de 0,7 milioane lei, deține 20%.

În majoritatea acestor firme, Vladimir Iacob îl are ca partener important pe Marius Selescu (60 ani), originar din Craiova. De altfel, cei doi asociați și prieteni și-au construit case alături unul de altul, într-o zonă rezidențială din Baia Mare.

Categories: Business in top

About Author