Cine sunt și cât fac primii 7 producători de lactate din Bistrița-Năsăud?  

Cine sunt și cât fac primii 7 producători de lactate din Bistrița-Năsăud?   

Aproximativ 37 de milioane de euro în 2016, cu 2 milioane mai mult decât în anul precedent, e suma afacerilor în industria de lactate și brânzeturi din județul Bistrița Năsăud, valoare din care Carmo Lact Monor înseamnă cca. 41%.

 Un număr de 19 companii bistrițene, cu aproape 700 de angajați și peste 100 de magazine proprii în mai multe județe din Transilvania, activează în acest domeniu. Din aceste firme cu obiect de activitate “Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor”, doar șapte depășesc 0,5 milioane euro cifră de afaceri. Toate sunt afaceri de familie și își livrează produsele atât în magazine proprii cât și în marile lanțuri de supermarket-uri.

Liderul Monor

Locul I este ocupat de Carmo Lact Monor, afacere care a înregistrat în 2016 afaceri de 15,3 mil. euro, în creștere cu 7% față de anul precedent. În spatele brandului de lactate Monor stau Eugen Creoșteanu și, tată și fiu, Ioan și Alin Neagoș. Firma are 226 angajați și sedii secundare în județele Bistrița-Năsăud, Mureș, Galați și Iași. La ora actuală, reţeaua de distribuţie a produselor Monor cuprinde peste 1000 de clienți cu peste 1.500 de puncte de lucru în orașele Baia Mare, Bistriţa, Brașov, București, Cluj Napoca, Iași, Mediaș, Râmnicu Vâlcea, Reghin, Satu Mare, Sibiu, Sighișoara, Târgu Mureș.

Romfulda vine din urmă

Pe locul II vine puternic din urmă Romfulda, din Beclean, cu 8,9 milioane euro cifră de afaceri în 2016. Deținută de Teodor și Maria Roman, afacerea are 150 de angajați și sedii secundare și magazine în județele Sibiu, Mureș, Brașov, Cluj.

Lacto-Muntean, surprinzător

Locul III în top este rezervat companiei Lacto-Muntean din Teaca, una dintre cele mai sprintene afaceri din acest sector, care a ajuns în 2016 la un rulaj de 5 milioane euro și 98 de angajați. Firma și brandul Sinelli, proprietatea antreprenorului Simion Drecșan, sunt prezente în 23 de locații în județele Bistrița-Năsăud, Mureș, Cluj, Sibiu.

Lech Lacto mizează pe locații proprii

Lech Lacto, din Lechința, ocupă poziția a IV-a, cu afaceri de 3,9 milioane euro și 105 angajați în anul trecut. Compania este deținută de Ștefan Roșca și este prezentă în 43 de locații în județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba, Mureș, Hunedoara.

Eliezer Prod, cu pași mici dar siguri

Locul V, și ultimul producător local de lactate care depășește 1 milion de euro cifră de afaceri este Eliezer Prod, din Lunca Ilvei, proprietate a soților Marcu și Sabina Leșan. Compania a realizat afaceri de 1,6 milioane euro în 2016, cu 34 de angajați și are 9 locații proprii în județ.

Vilactil și Vinca Lact urcă spre liga mare

 Pozițiile VI și VII le ocupă Vilactil Prodcom din Rebrișoara, respectiv Vinca Lact din Bistrița. Prima dintre ele, deținută de Mirela Moldovan și Ileana Clapău, a rulat 0,7 milioane euro în 2016, cu 29 de angajați și 4 locații în județ. A doua firmă, deținută de Ionelia Vinca, a obținut 0,65 milioane euro în 2016, cu 15 angajați și, la fel, 4 locații la nivel de județ.

 

 

 

 

 

 

 

Categories: Business in top

About Author