Cine va cumpăra hoteluri de peste 23 milioane euro în Bistrița-Năsăud? Momentul zero al turismului bistrițean

Unele dintre cele mai mari hoteluri din Bistrița-Năsăud și mai multe pensiuni se află în acest moment pe piață, la vânzare. Județul își propune un viitor bazat pe turism, dar infrastructura de cazare are, iată, un caracter incert.

Peste 23 de milioane de euro este valoarea totală a locațiilor aflate la vânzare. ANAF, băncile creditoare sau chiar proprietarii execută fără comentarii peste 10 unități de cazare importante. În plus, Hotel Metropolis (cotat la 6,6 milioane euro) a scăpat la mustață de vânzare, intrând în insolvență. “Aceste hoteluri și pensiuni sunt scoase la mezat în principal din vina proprietarilor, nu pentru că nu sunt profitabile. Aceștia au girat de multe ori alte afaceri cu respectivele imobile și acum ajung să le piardă pentru că le-au amanetat la bănci. Dacă nu vor veni investitori să le cumpere și să le mențină ca hoteluri, băncile nu se vor feri să le vândă oricui, poate unor devoltatori imobiliari care să le transforme chiar în locuințe, sau clădiri de birouri. În cazul Dracula și Coroana, e limpede, proprietarii caută soluția să salveze businessul din industria cărnii, sacrificându-l pe cel din turism. Oricum, era evident că nu se poate cu amândouă, în paralel, la un nivel foarte înalt. Și poate e mai bine așa, dacă vine un investitor strategic ar putea face din cele două hoteluri ceea ce ar merita să fie” a explicat pentru BistritaBusiness.ro un consultant de business local.

În fapt, lucrând pe datele de la Direcția de Statistică, județul avea în 2016 mai puține locuri de cazare decât în 2003 (2667, față de 2752), mai puține înnoptări în hoteluri/pensiuni (184.900 față de 298.100) și un grad net de ocupare mai mic (24%, față de 40,9%). Și mai șocant, județul avea în 2016 doar 43 de unități de cazare înregistrate ca atare, în coada clasamentului la nivel național, în ciuda sutelor de pensiuni/hoteluri construite în ultimele două decenii, dar înregistrate drept “locuințe”. Azi, pe cel mai popular portal de rezervări, www.booking.com , peste 100 de unități ofereau cazare în Bistrița-Năsăud, dovadă că mai mult de jumătate dintre acestea lucrează “la negru”, eludând statul român.

Mai jos, o listă a unităților hoteliere aflate la vânzare care ar trebui să dea de gândit celor care mizează pe dezvoltarea turismului în județ:

Hotel Codrișor – 2 milioane euro + tva

Hotel Dracula – 5,8 milioane euro + tva

Hotel Coroana de Aur – 11,5 milioane euro + tva

Hotel Schiffeberg – preț neanunțat

Hotel Diana – 1,2 milioane euro

Hotel Krone – 850.000 euro

Hotel Select – 400.000 euro

Hotel Mya 1 – 440.000 euro

Hotel Mya 2 – 487.000 euro

Pensiunea Sonia, Telciu – 156.000 euro

Pensiune Valea Măriilor – 25.950 euro

 

Categories: Local

About Author