COMELF alunecă ușor, dar și-a consolidat relația cu giganții Siemens, General Electric și Komatsu

Compania COMELF SA Bistrița a realizat în 2017 afaceri de 175,1 milioane lei, cu 12 milioane sub ceea ce își propusese și în scădere cu 5 milioane față de 2016. Lucru pozitiv, giganții Siemens, General Electric și Komatsu au însemnat 62% din veniturile firmei.
Conducerea producătorului de echipamente energetice și componente de utilaje terasiere justifică scăderea afacerilor prin modificarea structurii de fabricație prin asimilarea de produse noi, ca răspuns la cerințele pieței, dar și prin reducerea personalului ca urmare a pensionărilor anticipate și a fluctuației forței de muncă. Din punct de vedere al comenzilor, piața produselor COMELF pare sigură, mai ales că aprox. 62% din veniturile anului 2017 au fost realizate cu trei giganți mondiali din industrie: General Electric (17,4%), Siemens (26,6%) și Komatsu (17,9%). În plus, firma a câștigat anul trecut și alți clienți internaționali, cum ar fi Klaeser, Remazel, Ansaldo Energia, Global Hydro, Marelli, Partzsch. Raportul anual prezentat Bursei de Valori București de către executivul COMELF arată că firma bistrițeană încearcă să nu fie dependentă de un singur beneficiar (expunerea pe un client să nu fie mai mare de 35%). Principalele țări în care COMELF își exportă produsele sunt Italia, Franța, Anglia, Olanda, Suedia, Norvegia, Germania, Belgia, Elveția, Ungaria și SUA.
Scăderea mică, dar continuă, a COMELF poate fi interpretată și prin prisma creșterii altor companii de același profil în regiune, care pot oferi salarii mult mai bune, spun analiștii economici consultați de BistrițaBusiness.ro. “COMELF nu a fost restructurată până la capăt niciodată. Dacă vedeți cifrele de anul trecut, din totalul de 1024 angajați doar 650 reprezintă personal direct productiv. Restul, sunt personal TESA sau indirect productiv. Într-o firmă mică, personalul direct productiv înseamnă probabil 80-90% din total, iar atunci productivitatea/angajat e mult mai bună, prețurile pot fi mai bune, veniturile mai mari, salariile mai mari.” spun consultanții.
Picajul lent va continua și în 2018, previzionează chiar conducerea COMELF, care a propus pentru acest an un rulaj de 174,7 milioane, cu 0,4 milioane mai puțin decât ce s-a obținut în 2017.
Anul de glorie al COMELF a fost 2014, când compania aproape atingea 200 milioane ca rulaj, cu un profit net de 8,1 milioane.
Compania e controlată de grupul UZINSIDER, cu 80,9% din acțiuni.