Comuna Maieru devine producător de energie din biomasă, cu o investiție de 14 mil. lei
Mai multe instituții de pe raza comunei Maieru vor beneficia în curând de încălzire și apă caldă curentă provenite dintr-o centrală pe biomasă. Primăria a lansat ieri licitația pentru construcția și dotarea acestei centrale și a rețelei de distribuție aferente.
Valoarea estimată a investiției este de cca. 14,2 mil. lei, proiectarea urmând să dureze 2 luni, iar execuția maxim 5 luni. Licitația are loc în data de 19 februarie a.c.
“Prin acest proiect se doreşte valorificarea deşeurilor din lemn prin utilizarea acestora într-o instalaţie ce va produce energie electrică și energie termică în cogenerare. (…) Proiectul propus vizează implementarea unei tehnologii prin care să se producă energia termică într-un punct central, de unde, prin intermediul conductelor să se transporte această energie la utilizatorii finali – clădiri publice.
O investiţie de acest gen are o importanță deosebită pornind de la avantajele de mediu prin utilizarea ca materie primă a deşeurilor din lemn (în diferite forme: deşeuri și rămăşiţe de exploatare, deşeuri din fluxul de prelucrare primară, deşeuri din fluxul de prelucrare secundară, diverse alte deşeuri lemnoase) până la furnizarea de energie termică și electrică.
Instalaţia este astfel concepută încât să se respecte cele mai exigente norme de mediu aflate în vigoare. Soluția propusă va consta dintr-un cazan pe tocătură de lemn cu alimentare automata prin sistem buncăr-șnec cu o capacitate de 1465 kW termic și 240 kW electric.” – arată studiul pe care se bazează investiția Primăriei.