Consiliul Concurenței verifică suspiciuni de abuz la HEBE Sângeorz-Băi

Consiliul Concurenței verifică suspiciuni de abuz la HEBE Sângeorz-Băi

Compania HEBE SA din Sângeorz Băi, controlată de antreprenorul libanez Mohammad Murad, vrea să înlăture suspiciunea că face abuz de poziție dominantă în furnizarea de ape terapeutice în stațiune și propune un contract de furnizare apă – contra cost – pentru celelalte entități turistice sau medicale care desfășoară tratamente.

În octombrie 2019, Consiliul Concurenței a lansat o consultare publică privind angajamentele propuse de HEBE SA din Sângeorz Băi “pentru a elimina îngrijorările de natură concurențială privind un posibil abuz de poziţie dominantă pe piața serviciilor de furnizare a apei minerale terapeutice din staţiunea Sângeorz-Băi”. Persoanele interesate de acest subiect pot transmite observaţii până la data de 03.11.2019, prin fax, la numărul 021 405 45 10, sau prin e-mail la adresa bunuri.consum@consiliulconcurentei.ro ori prin servicii poștale la adresa: Consiliul Concurenţei, Piaţa Presei Libere nr. 1, corp D1, Sector 1, Bucureşti, cod poştal 013701.

Modelul de contract de furnizare apă terapeutică din izvoarele controlate de HEBE SA, poate fi consultat AICI.

Mohammad Murad controlează mai multe hoteluri din București, Constanța și din alte zone ale țării. El a venit în România în 1982 din Liban ca să studieze medicina şi a ajuns după 35 de ani să fie unul dintre cei mai mari hotelieri din ţară, să construiască şi să vândă peste 2.000 de apartamente, să dezvolte un lanţ de fast-food-uri şi să deţină o fabrică de pateuri și conserve (Mandy).

Hotelul HEBE a fost preluat de Murad în 2001, mai întâi printr-un interpus, ulterior proprietatea trecând în portofoliul Phoenicia Express (55%) și al lui Murad (23%). Deși este unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România, unele dintre ele de lux, Murad nu a investit mai nimic în hotelul Hebe din Sângeorz-Băi, contribuind decisiv la declinul turismului medical în, odinioară, populara stațiune balneoclimaterică. De altfel, situația financiară din 2018 spune totul: 1,9 mil. lei venituri, în scădere cu aproape 30% față de anul anterior, și o pierdere de 0,3 mil. lei – pentru prima dată în ultimele două decenii când compania nu a avut profit. Numărul angajaților a scăzut la 24 (de la 32 în 2017). Cel mai prețios bun al companiei HEBE SA pare în acest moment apa minerală terapeutică.

 

Categories: Local

About Author