Constructorii bistrițeni: Servilul Guvern român vrea să-și taie singur craca de sub picioare!
Ministerul Finanțelor analizează în această perioadă reducerea treptată a facilităților fiscale acordate în domeniile construcțiilor, IT și cercetare. Aproape 680.000 de angajați din aceste domenii ar reveni la salariile din 2018, ceea ce ar produce o adevărată furtună în economie. Ce spun marii constructori bistrițeni despre această posibilitate?
„Măsurile de reducere a stimulentelor fiscale excesive, în principal pentru impozitul pe venit, impozitul pe profit, contribuţiile sociale, se vor implementa etapizat, iar la acest moment se află în analiză“ – a anunțat acum o lună Ministerul Finanțelor. Statul ar avea de câștigat cca. 600 de mil. euro la buget, din impozite pe venit, dar va pierde mult mai mult pe termen mediu și lung, spun la unison constructorii.
“Știm că e o condiție impusă de Uniunea Europeană în PNRR. Vreți cei 29 de miliarde? Reduceți asta! Întrebarea e însă dacă există un scop ascuns aici. O mare parte din banii care vin prin PNRR vor merge spre lucrări de construcții majore în infrastructură. Dacă nu vor mai exista aceste facilități, constructorii români vor pierde mare parte din angajați, care vor relua drumul Occidentului, și în consecință nu vor mai putea contracta lucrări de anvergură. Și așa există un deficit de cca. 350.000 de oameni în construcții. Și atunci, întrebăm: cine va realiza marile lucrări din PNRR? Cumva firmele germane și austriece?” – spune un constructor mare local, cu cca. 200 de angajați.
“Noi nu putem să le spunem angajaților că vor încasa mai puțin cu 30%, dar nici nu avem de unde susține noi ca firmă salariile lor din forma actuală. În consecință, estimăm că 20% dintre ei vor pleca iar în țările vestice, unde salariile nete în construcții au crescut serios și în acest an. Lucrările pe care le avem în derulare, în majoritate lucrări publice de infrastructură, vor fi serios afectate, ce să mai vorbim de angajarea altor lucrări? Din acest șantaj al Uniunii Europene, unde Guvernul va sta ghiocel și va executa, va avea de pierdut în principal statul român (va adânci deficitul forței de muncă, va crește iar migrarea tinerilor români în Occident, lucrările publice vor avea mari blocaje sau întârzieri, firmele străine vor veni la marile contracte din PNRR și vor transfera profiturile în afara țării. Întrebăm și noi: merită cei 600 mil. euro estimați extra la buget prin eliminarea facilităților? Și răspunsul îl dăm tot noi: pierderile cumulate pentru statul român vor fi de miliarde euro anual!” – susține un alt important constructor bistrițean, cu cca 150 de angajați.
“E un dezastru acest Guvern, care nu poate vedea imaginea de ansamblu a relelor pe care le face. Cum să accepți tu ca țară să îți plece tinerii în Occident? Cum să accepți reîncurajarea muncii la negru? Cum să accepți ideea că slăbești firmele românești ca să vină austriecii și nemții să îți facă autostrăzile și să scoată profiturile în offshore-uri? Cum să perturbezi în așa fel niște sectoare care contribuie cel mai mult la PIB-ul României? Doar pentru că zice UE? Orice țară din lume care știe ce vrea prioritizează anumite sectoare ale economiei pe care le susține suplimentar. Construcțiile, IT-ul și Cercetarea au fost considerate prioritare. Ar fi putut urma Agricultura sau Turismul. Foarte multe companii din aceste domenii s-au capitalizat mult în ultimii 3 ani și ar fi putut singure, sau în asociere, face față la licitații împotriva concernelor străine. Acum le dăm în cap, în loc să le încurajăm, să ne bucurăm că a crescut capitalul românesc. Cred ca aici e de fapt problema, cuiva nu îi convine. Banii din PNRR trebuie să se întoarcă în Occident, rămânem sclavii lor” – a explicat, supărat, un alt constructor local, cu aprox. 120 de angajați.
Datele Finanţelor arată că în luna august a acestui an, peste 570.000 de angajaţi din construcţii, aproape 97.000 de angajaţi din IT şi 8.200 de angajaţi din cercetare figurau ca fiind scutiţi de impozitul pe venit (de 10%).