Cu datorii mari către stat și către firme private, Imobil Dan este foarte aproape de faliment, în urma deciziei Tribunalului Bistrița-Năsăud, din 23 iulie 2019. Compania are drept de apel.
Instanța “dispune dizolvarea societății debitoare și ridicarea dreptului de administrare a acesteia. Fixează termen maxim de predare a gestiunii către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor și operațiunilor aferente, după deschiderea procedurii, la data de 06.08.2019. Dispune predarea către lichidator a listei cuprinzând numele și adresele creditorilor, a creanțelor acestora la data intrării în faliment cu indicarea celor născute după deschiderea procedurii”, se arată în hotărârea dată.
Proprietarul Imobil Dan, antreprenorul Dan Bălan, ar putea face apel la decizia instanței, până mâine, 30 iulie.
Firma de construcții deschisă în urmă cu aproape 20 de ani a atins apogeul în 2008, când cifra de afaceri a depășit 10 milioane de lei. În ultimii ani însă Dan Imobil a intrat la apă la capitolul venituri, acumulând datorii la bugetul de stat și la furnizori. Compania a fost admisă în insolvență în 2017, având la coadă 14 creditori: ANAF, Electrica, Elcom, IMP România, Construma Design, Policolor, Temad, Gaia Bio Systems, Srac Cert, E-ON Energie România, Vitalia, Tin Lavier Serv, EuroAuto Lux și Koko Electro.
Datoriile către bugetul de stat ajungeau la finalul lunii martie a acestui an 750.000 de lei.
În încercarea de a se capitaliza, Dan Bălan a scos recent la vânzare sediul firmei din Unirea. Prețul cerut pentru un spațiu de birouri, o hală de producție de 620 mp și un teren de 1200 mp este de 339.000 euro.