Constructorul LDP Bistrița renaște, încet, din propria-i cenușă, după o restructurare din rădăcini
Compania de construcții Lucrări Drumuri și Poduri (LDP) SA, deținută 100% de Consiliul Județean, renaște încet din propria-i cenușă, după o restructurare zdravănă, prin forțe proprii, realizată în ultimii 2 ani.
Cu o tradiție de peste trei decenii în domeniul construcțiilor, firma a ajuns aproape de colaps în 2021, sufocată de datorii și aproape în incapacitate de a funcționa. Acționarul unic, Consiliul Județean, nu s-a arătat dispus să mai subvenționeze activitatea LDP.
“Am preluat conducerea LDP în 2021, într-un moment critic, când nimeni nu mai dădea vreo șansă acestei firme. Datoriile cumulate, către salariați, furnizori, parteneri, companii de leasing, bugetul statului erau de cca. 7 mil. lei. Bunurile societății erau gajate la bănci, furnizorii de motorină, agregate sau ciment refuzau să mai lucreze cu noi. Aveam lucrări în derulare care nu mai puteau fi duse la capăt și LDP era colaps!” – își amintește Mihai Danciu, actualul director general, un tânar inginer de drumuri și poduri (din 2012 în LDP), instalat provizoriu în funcție în acea vară și confirmat ulterior cu un mandat de 4 ani.
“La finalul lui 2021, am înaintat Consiliului Județean un raport detaliat cu situația reală a companiei. Încheiam anul cu datorii imense și o pierdere contabilă de peste 3,5 mil. lei, iar singura soluție părea vânzarea patrimoniului firmei pentru acoperirea datoriilor. Am propus, totuși, și o variantă pentru restructurarea și supraviețuirea LDP, care până la urmă a primit girul acționarului.” – spune Mihai Danciu.
Până la mijlocul lui 2022, compania își pusese ordine în hârtii, lucrări, datorii, angajați. Numărul angajaților a coborât cu 20%, unele servicii au fost externalizate, unele posturi pur și simplu desființate. Contractele pentru lucrările aflate în derulare au fost prelungite. Pentru a-și debloca și situația financiară și a putea ieși în șantier, în mai 2022 compania și-a cerut intrarea în insolvență.
“Pentru multe companii din România, intrarea în insolvență e echivalentă cu pasul de dinaintea falimentului. Pentru LDP a însemnat o nouă șansă la viață! Din acel moment, cu planul nostru de restructurare în față, am început urcușul. La intrarea în insolvență datoriile totale depășeau 8,5 mil. lei, din cauza dobânzilor penalizatoare acumulate. Am făcut echipă unită cu administratorul judiciar, cu administratorul special, am angajat un jurist, am păstrat în firmă oamenii buni și implicați, care au înțeles situația și au crezut în șansa noastră. Și ne-am apucat, în tăcere, de lucru!”- povestește directorul general al LDP.
Lucrările vechi, rămase în aer, au fost finalizate și banii au fost încasați. Primăria Bistrița, comunele Uriu, Cetate, Șieuț – au fost până la urmă niște beneficiari mulțumiți. În 2024, LPD mai are de închis câteva șantiere vechi, la Chiochiș, Căianu Mic și Mărișel. Lucrările de întreținere curentă a drumurilor județene pe timp de iarnă, câștigate în 2022, continuă, fiind un contract multi-anual. Alte lucrări noi au fost licitate și contractate în 2023, având ca beneficiari Consiliul Județean sau comuna Cetate. În prezent, LDP e angrenată cu oferte în licitații la comunele Șieuț, Uriu și Chiochiș și are o listă deschisă cu alte licitații la care vrea să participe.
„Din banii încasați pe lucrările executate și din vânzarea unor active ale companiei, am reușit să plătim peste 60% din datorii și să stabilizăm firma. Ne respectăm cu strictețe eșalonarea acestor datorii, avem capacitate de plată, avem iar credibilitate. Suntem pe un drum bun, dintr-o șansă mică s-a făcut acum o șansă mare pentru LDP și nu vrem să o ratăm. Vom rămâne în insolvență atât cât este strict necesar și ne permite legea. Avem azi 52 de angajați, avem o bază materială destul de bună, ne gândim în 2024 să investim în niște utilaje noi. Dacă în 2022 am avut venituri de 4 mil. lei și pierdere de 1,8 mil., anul acesta îl închidem cu venituri de 11 mil. lei și profit de 0,8 mil. Creșterea e substanțială, o surpriză pentru unii, dar noi rămânem modești și focusați pe muncă. Suntem, azi, o companie mică de construcții, dar curată, pe picioarele ei, fără subvenții, fără linii de credit, cu un cash flow bun și cu potențial mare de creștere” – a adăugat Mihai Danciu.