Constructorul LDP SA, reintrat pe profit în 2019, prinde puteri și țintește o creștere de 10%

Constructorul LDP SA, reintrat pe profit în 2019, prinde puteri și țintește o creștere de 10%

După doi ani în care a înregistrat pierderi (2017 și 2018), compania Lucrări Drumuri și Poduri SA, deținută de Consiliul Județean, traversează o perioadă foarte bună (cu profit în 2019) și cu prognoză de creștere serioasă în 2020, bazată pe contractele existente.

Pentru că aparține statului (prin Consiliul Județean Bistrița-Năsăud), compania a fost tratată mulți ani, de vechile conduceri, ca o sinecură, un loc călduț, cu funcții respectabile și salarii sigure. O interpretare greșită, care a dus la declinul afacerii până în 2018, când se discuta chiar de varianta falimentului, sau a privatizării.

Pentru unii a fost greu de acceptat că statul, deși e proprietar, nu te poate ajuta cu multe și nu la nesfârșit! Lucrările se câștigă astăzi la licitații publice, într-o competiție serioasă, transparentă. Firma își face propriul buget de venituri și cheltuieli, cu care trebuie să se descurce, ca orice altă companie. Nu vine nicio salvare de la stat, trebuie să ieșim curajos în piață – aceasta e mentalitatea pe care am impus-o la momentul în care am devenit director general, în 2018”, spune Ciprian Breșfelean, managerul LDP.

Ce altceva s-a schimbat în ultimii doi, de LDP a reușit să scoată capul deasupra apei?

Am găsit o sumedenie de proiecte blocate, lucrări câștigate care din diverse motive nu erau începute, sau erau începute și apoi puse în așteptare. A fost o prioritate în 2018 să deblocăm aceste proiecte, care, pe lângă o lucrare majoră câștigată în comuna Uriu, ne-au dat speranțe pentru 2019. Apoi, o schimbare majoră pe care am făcut-o a fost să nu existe licitație de lucrări la nivelul județului pe care să nu o luăm în calcul. La foarte multe multe am depus oferte și la unele am câștigat. Sigur, în paralel, am întărit compartimentul de ofertare și ne-am străduit să menținem angajații valoroși din companie. În plus, parcul auto și de utilaje al LDP, destul de învechit, a început să fie primenit, proces care continuă de altfel și în 2020, dar și în viitor. Tot ca investiție, în 2020, LDP și-a modernizat stația de asfalt de la Beclean, aducând-o la standardele de mediu impuse de legislație” explică Breșfelean.

Prognoza managerului LDP pentru 2020 este moderat-optimistă: +10% la venituri și +10% la capitolul profit. În acest moment, compania are în derulare peste 20 de contracte, unele ca unic executant, altele în asociere cu diverse firme de construcții. Valoarea totală a acestor lucrări este de 69,2 mil. lei, fără TVA, din care compania a încasat deja cca. 25%.

“Numărul de contracte existente și valorile lor ne spun că LPD își va atinge țintele propuse în acest an, poate chiar le va depăși. Depinde mult de unele lucrări semnate pentru care beneficiarii nu au în acest moment finanțare asigurată, dar care ar putea fi rezolvată. Multe alte lucrări le vom finaliza în acest an, iar cu unele vom trece în 2021. Mai avem și contractul multianual (2020-2024) de întreținere a drumurilor județene pe timp de vară, care va fi foarte important pentru noi în următorii ani, fiind vorba de valori mari. Desigur, repet, luăm în calcul toate licitațiile care vor fi anunțate în SICAP, atât pe drumuri, dar și pe infrastructura de utilități (apă, canal, gaze naturale). Probabil că aceasta e cea mai mare realizare a mea ca manager: am schimbat total politica firmei în sensul că acum ieșim curajos în piață și licităm lucrări, nu stăm ascunși în birouri, așteptând să subvenționeze și să ne salveze Consiliul Județean!”, mai spune managerul LDP.

Categories: Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*