Cramele premium, printre care și LILIAC, cu vie lângă Lechința, cer ajutor statului

Cramele premium, printre care și LILIAC, cu vie lângă Lechința, cer ajutor statului

15 producători de vin premium, organizați în Asociația pentru Promovarea Vinului Românesc, spun că încasările lor au scăzut cu peste 50% după închiderea restaurantelor şi barurilor și că statul ar trebui să sprijine industria pentru a putea rezista. Între cei 15 se află și LILIAC, cu suprafețe de vie în Bistrița-Năsăud.

Cele 15 companii au împreună 1.261 de hectare cultivate cu viţă-de-vie şi angajează circa 1.500 de persoane din mediul rural. Cifra de afaceri cumulată a acestor producători a sărit de 100 mil. lei în 2019, conform datelor comunicate.

Producătorii de vinuri premium, care îşi vând produsele în special în HoReCa, au fost puternic afectaţi de în­chi­derea restaurantelor şi barurilor în con­textul pandemiei de COVID-19, mo­tiv pentru care cer statului sprijin pentru a continua să investească în vie şi în cra­me.

„Cultura viţei-de-vie nu poate aştepta, întrucât o plantaţie neglijată afectează recolta curentă şi produce scăderi calitative pe o durată de până la trei ani. Astfel, în ciuda absenţei resurselor financiare, specifice peri­oadei, cramele se văd nevoite să continue investiţiile agricole şi înaintează o serie de măsuri necesare, care să fie puse în aplicare retroactiv, începând cu 26 martie, şi până în luna octombrie, după încheierea campaniei de cules”, spun reprezentanţii Aso­ciaţiei pentru Promovarea Vinului Românesc (APVR).

Categories: Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*