Cu 1 milion de lei, doi bistrițeni vor să transforme într-un boutique-hotel bătrânul conac TORMA din Ciceu

Cu 1 milion de lei, doi bistrițeni vor să transforme într-un boutique-hotel bătrânul conac TORMA din Ciceu

Bistrițenii Sorina și Ciprian Drecșan, proprietarii conacului Torma din Cristeștii Ciceului, vor derula un amplu proiect de restaurare și reabilitare a bătrânei proprietăți, monument istoric datat la 1593, aflat într-un grad avansat de degradare. Conacul va fi transformat într-un boutique hotel, cu cramă și sală de evenimente pentru 150 de persoane.

Soții Drecșan se află acum în faza de obținere a documentelor necesare, urmând să investească aproape 1 milion de lei în transformarea imobilului. În forma nouă, conacul va avea o suprafață utilă de 1120 mp, cu crame la subsol, cu săli de evenimente și bucătărie la parter și cu 10 dormitoare la mansardă. În curte, vor fi amenajate 30 de locuri de parcare, iar spațiile verzi vor însemna cca. 71% din totalul suprafeței terenului, de 11.510 mp.

Lucrările vor dura 36 de luni de la momentul începerii lor.

Conacul a aparținut secole de-a rândul familiei nobiliare Torma. Prima fază de construcţie este datată de lintelul cu inscripţia 1593. Clădirea a fost construită de către Kristóf Torma, după ce, cu un deceniu mai devreme a împărţit cu fratele său o posesiune moştenită în Ciceu. În timpul fiului său Kristóf, în anul 1627 a avut loc o primă modificare a conacului. Pe prima ridicare topografică a Transilvaniei, elaborată în perioada 1769-1773, conacul apare ca fiind cea mai importantă clădire laică a localităţii, în colţul nordestic al satului, pe un lot aflat în curbura pârâului Ilişua.

Având de-a lungul ultimelor decenii diverse destinații, conacul a ajuns de vânzare pe olx.ro, la un preț de cca. 200.000 euro. Soții Drecșan l-au achiziționat și acum doresc să-l transforme într-un business de familie.

Categories: Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*