Cu 9 milioane în buzunar, bistrițenii de la Transilvania Broker vor să înghită 10% din piață

Cu 9 milioane în buzunar, bistrițenii de la Transilvania Broker vor să înghită 10% din piață

Compania bistrițeană Transilvania Broker de Asigurare a vândut un pachet de 25% din acțiuni cu 9 milioane lei și a intrat la tranzacționare la BVB acum câteva zile, devenind a șaptea firmă din județ listată la bursă. Acum, anunță cu dezinvoltură că vrea 10% din piața asigurărilor în următorii doi ani.

Acțiunile Transilvania Broker de Asigurare, unul din principalii jucători din piaţa locală de brokeraj în asigurări, au intrat la tranzacționare pe piața reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în data de 2 noiembrie, 2017, cu simbolul bursier TBK. Acțiunile TBK au început tranzacționarea în urma încheierii cu succes a unei oferte publice inițiale secundare de vânzare a acțiunilor existente care a fost subscrisă în proporție de peste 270% într-o zi și jumătate. Au fost vândute 625.000 de acțiuni reprezentând 25% din capitalul social. Prețul din ofertă a fost de 15,5 lei / acțiune, iar în urma aplicării discountului de 7% prețul stabilit a fost de 14,4150 lei / acțiune, iar valoarea ofertei a depășit astfel 9 milioane de lei. La acest preț, capitalizarea companiei depășește 36 de milioane de lei. Transilvania Broker devine primul broker de asigurare din România care se listează pe Bursa de Valori Bucureşti.

„Patru companii antreprenoriale românești din domenii diferite s-au listat la BVB în mai puțin de un an și fiecare companie activează într-un domeniu care este reprezentat în premieră pe bursa românească. Bursa oferă tot mai multă diversitate și atractivitate investitorilor și va continua să atragă companii reprezentative pentru economia românească,” a declarat Lucian Anghel, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

„Viitorul arată bine și vom încerca să profităm de acest capital de încredere oferit. Avem o agendă extrem de încărcată începând de mâine pentru că avem planuri îndrăznețe: țintim o cota de piață de minim 10% în următorii doi ani, continuăm dezvoltarea de produse și servicii conexe asigurărilor cu partenerii din piață, continuăm dezvoltarea departamentelor de corporate, sănătate/viață, daune, prin atragerea de oameni cu un nivel înalt de expertiză, și vom atrage noi colaboratori care vor genera volume în creștere. Toate acestea, pe lângă multe alte proiecte, vor duce la o dublare a veniturilor și a marjelor de profit în următorii 3-5 ani,” a spus Dan Niculae, Director General Transilvania Broker, în cadrul proiectului 7/24 Capital realizat de Bursa de Valori București.

„Listarea la bursă va însemna pentru Transilvania Broker o certificare a transparenței. Beneficiile listării sunt importante, credem noi, și sunt legate de imagine, transparență, credibilitate și vizibilitate. Avantajul major va fi, cu siguranță, acela că vom reuși să strângem în jurul nostru oameni pricepuți, cu experiență în domeniu, specialiști ai acestei piețe, și mă gândesc în primul rând la colaboratorii noștri actuali, interesați să devină acționari în companie,” a declarat Gabriel Login, Director Executiv Transilvania Broker.

Oferta de vânzare a fost închisă după o zi și jumătate, când s-a atins un grad de subscriere de peste 270% și când în sistem au fost introduse peste 800 ordine din partea investitorilor instituționali și de retail, totalizând aproape 1,7 milioane de acțiuni.

„Succesul ofertei pentru acțiunile Transilvania Broker confirmă apetitul investitorilor pentru noi listări, precum și încrederea acestora în viitorul pieței de capital. Felicităm ofertanții pentru inițiativă și viziune și așteptăm ca și alte companii să valorifice fereastra de oportunitate, urmându-le exemplul. Goldring va continua să promoveze spre cota Bursei de Valori București companiile inovatoare, cu performanțe dovedite și perspective în sectorul lor,” a precizat Virgil Zahan, CEO al Goldring, compania din Târgu Mureș care a intermediat tranzacția. Transilvania Broker este a doua ofertă pe care Goldring o închide anticipat, după cea a companiei AAGES, care a intrat în iunie anul acesta la tranzacționare.

Transilvania Broker deţine o reţea de peste 1.500 de colaboratori în toată ţara şi un portofoliu de peste 900.000 clienţi unici, persoane fizice şi juridice, potrivit datelor valabile la finalul anului trecut. În anul 2016, societatea a intermediat prime de peste 360 de milioane de lei, a raportat un venit de peste 62 de milioane de lei şi un profit de peste 3,6 milioane lei.

Interviu cu bistrițenii care au fondat Transilvania Broker

Q: Cum s-a născut această idee de a aduce Transilvania Broker de Asigurare în ringul Bursei de Valori București?

Dan Niculae, Director General, Transilvania Broker: Practic, ideea de a veni în ringul bursier a plecat aproximativ cu un an și jumătate în urmă, dar mai mult decât atât vreau să vă spun că de-a lungul timpului pe măsură ce această companie creștea și anii treceau, tot mai mulți dintre partenerii și colaboratorii noștri au început să intrebe cum ar putea să facă parte din echipa de conducere, cum ar putea să devină acționari ai acestei companii, iar anul trecut, cu o jumătate de an înainte de a implini 10 ani de activitate (compania a fost înființată în noiembrie 2006) am luat decizia de a pleca la drum și de a demara acest proiect. El vine ca un raspuns către colaboratorii noștri, și am considerat în acel moment că, cea mai bună, cea mai deschisă și cea mai corectă variantă în care am putea să discutăm cu cărțile pe masă este această listare la bursă.

Gabriel Login, Director Executiv, Transilvania Broker: Eu aș vrea să spun că este un motiv atipic, de obicei cei care se duc să se distreze la bursă caută finanțare, la noi, cum spunea și Dan, a plecat din interior, de la colaboratorii noștri. Cu siguranță că ne vom întări echipa și vom aduce lângă noi acești acționari care sunt oameni cu experiență în domeniu, cu siguranță că sunt și alte avantaje ale listării la bursă.

Q: Asta voiam să vă întreb, care sunt avantajele listării din punctul vostru de vedere?

Gabriel Login: Cel mai importat avantaj din punctul nostru de vedere este că toți acești colaboratori vor face parte din structura de conducere. Cu siguranță vom fi mai puternici, cu siguranță vom avea idei mai bune, cu siguranță vom fi o echipă mai unită. În același timp nici celelalte avantaje nu sunt de neglijat. O companie listată la bursă este mai credibilă pentru că este transparentă, noi am avut acest exercitiu al transparenței și până acum de aceea ne-am și decis să facem pasul acesta pentru că am avut exercițiu și am făcut tot timpul tot posibilul ca să fim transparenți, iar acum această transparență se va traduce și în credibilitate.

Dan Niculae: Practic noi beneficiem încă de la momentul anunțului, dar cu precădere în ultimele 6-8 luni de când s-au intensificat anunțurile pe piață despre venirea noastră la Bursa de Valori București, am beneficiat și am început să creștem anunite segmente de business datorită acestui spor de credibilitate, acestui spor de imagine, iar o dată cu listarea, noi așteptăm ca etapa ce va începe încă de a doua zi să ne ducă în poziția în care să putem fructifica și mai mult efectele acestui spor de imagine și de credibilitate.

Q: Oferta a fost suprasubscrisă. Ce v-a transmis acest mesaj din partea investitorilor?

Gabriel Login: Este vorba de încrederea investitorilor în societatea noastră. Noi am facut un sondaj al interesului cu o anumită perioadă în urmă, în rândul colaboratorilor noștri, știam că există interes, însă, sincer, ne-a surprins puțin modul rapid în care s-a derulat și în care s-a închis oferta. Noi am încheiat într-o zi și jumătate oferta cu suprasubscriere de 270%. Este clar că este vorba de încrederea în companie și din acest moment simt răspunderea și simt „presiunea” celor 700 și de investitori care sunt alături de noi și care au investit în noi.

Q: De aici încolo umează o altă etapă pentru companie, deveniți practic o companie publică. Haideți să le spunem investitoriilor la ce trebuie să se aștepte de la Transilvania Broker de Asigurare la finalul acestui an în ceea ce privește estimările voastre legate de rezultatele financiare?

Dan Niculae: Agenda noastră este plină, este extrem de încarcată, avem foarte multă treabă, pentru că nu vrem să înșelăm așteptările acestor oameni care au avut încredere în noi. Iar despre anul 2017, credem, deja începem să avem certitudini, că el va fi cel puțin la fel de bun ca anul trecut, ca 2016, ale cărui cifre sunt publice deja și se află în prospectul nostru pregătit pentru listare. Dar începând cu 2018 noi dorim să ne consolidăm poziția în piața românească de brokeraj, ne dorim să creștem și vom face acest lucru. Avem foarte multe proiecte în derulare, avem foarte multe proiecte pe hârtie și pentru care așteptăm să demarăm discuțiile cu partenerii noștri din piața de asigurări din România, astfel încât aș putea spune că țintim o cotă de piață de minim 10% în 2 ani, iar în următorii 3-5 ani ne dorim o dublare a veniturilor și a marjelor de profit, cel puțin o dublare a veniturilor și a marjelor de profit.

Gabriel Login: Ce aș vrea sa mai punctez referitor la ceea ce spune Dan este că începul anului 2017, a fost unul greu. După cum bine știți, în piață au fost niște modificări legislative de natură să influențeze activitatea brokerilor. Știm despre limitarea primelor la RCA, despre limitarea comisioanelor, deci a fost un an greu pentru această piață. Și cu toate acestea suntem foarte aproape de sfârșitul anului și ne bucurăm să putem 24 ore, 7 zile din 7. Despre bursă, neconvențional 7/24 Capital este o producție a Bursei de Valori București. Orice preluare se face cu citarea integrală a sursei. Toate drepturile rezervate. să transmitem investitoriilor și celor care au încredere în noi, că profitul o să fie cel puțin la același nivel ca în 2016 , este posibil chiar să avem o depășire cu 10-15%.

Q: O întrebare pentru cei care vor să devina investitori din acest moment încolo, la ce să se aștepte în următorii ani, aveți de gând să acordați și dividende de exemplu?

Dan Niculae: Politica noastră de dividente a fost una extrem de deschisă și de transparentă până acum, îndreptată către deținătorii de capital, acest lucru nu se va schimba. Noi mizăm în continuare că vom avea aceeași politică de deschidere față de posesorii de capital și cred că investitorii noștri actuali, dar și viitorii investitori pe care îi așteptăm lângă noi se vor bucura în viitor de această politică deschisă de dividende.

Gabriel Login: Trebuie să precizez că nu am distribuit dividendele aferente anului 2016, deci urmează să le distribuim. Ceea ce înseamnă că în decurs de 10 luni distribuim atât dividendele aferente anului 2016 cât și cele aferente anului 2017.

Q: Pe final aveți un mesaj important de transmis celor care sunt deja investitori în compania voastră sau celor care urmează să devină și doriți să îl faceți public?

Gabriel Login: Eu aș putea să le spun să fie cu ochii pe noi, să fie alături de noi, întodeauna am fost inovativi am vrut să fim pionieri și am reușit de cele mai multe ori în domeniul intermediere în asigurări. Iată că, din nou, suntem pionieri în acest domeniu și cu siguranță nu ne vom opri aici pentru că avem multe proiecte și multe surprize, deci să stea cu ochii pe noi pentru că nu vor avea nimic de pierdut.

Dan Niculae: Aș vrea să le mulțumesc încă o dată celor care au avut încredere în noi, aș vrea să transmit celor care sunt atenți la piață în momentul de față și stau cu ochii pe Transilvania Broker că pot avea încredere și lucrul cel mai important este că noi doi vom fi aici și peste un an și peste 2 și peste 5 și peste 10. Este o companie pe care Gabi a pornit-o de la zero, eu m-am alăturat după 2 ani și am crescut aeastă companie împreună. Este practic toată munca noastră, este cumva istoria noastră în această companie și clar, este și viitorul nostru în această companie, alături de actualii și de viitori acționari ai Transilvania Broker.

Q: Când ne vom mai întâlni o dată, să spunem, la un an de la listarea Transilvania Broker, care considerați că ar fi cel mai important proiect pe care îl veți face?

Dan Niculae: Toți clienții și acționarii noștri vor găsi în Transilvania Broker un partener bazat pe mult mai multe servicii conexe ale produselor de asigurare. Acesta este capitolul și segmentul în care noi vrem să ne ducem și să păstrăm cumva clientul în curtea noastră oferindu-i foarte mult sprijin adiacent unui produs de asigurare. E simplu să vinzi un produs de asigurare, toată lumea poate să facă lucrul acesta, important este ce se întâmplă după ce l-ai vândut. Iar pentru noi, ciclul de vânzare s-a terminat după un an, când clientul se întoarce și își reînnoiește o poliță de asigurare prin Transilvania Broker.

Q: Suntem acum într-un ring de box dar nu v-am întrebat ce se întâmplă dacă ne accidentăm cumva?

Dan Niculae: Nu vă faceți probleme. Transilvania Broker este aici și vă poate prelua riscul fără niciun fel de problemă.

Gabriel Login: Cu asta de ocupăm, asta știm să facem și nu o să facem niciodată altceva.

 

(interviul a fost preluat de la echipa 7/24 Capital – a Bursei de Valori București).

Categories: Business in top

About Author