Cu o recoltă mai mică de 10 ori din cauza înghețului, pomicultorii luptă pentru supraviețuire!

Pomicultorii au recolte și de 10 ori mai mici față de alți ani din cauza înghețului din primăvara trecută și, ca să supraviețuiască, iau în calcul deja să vândă suprafețe de terenuri. POMBIS Bistrița, cu 170 de hectare cultivate, este în aceeași situație.
Aurel Onigas, administratorul Pombis, spune că la cireșe a obținut undeva la 5 tone la hectar față de 40-50 de tone, în anii normali. Nici măcar prețul bun (s-a pornit de la 25 lei /kg și s-a terminat cu 17 lei/kg) nu este de natură să-l bucure, pentru că nu acoperă costurile de producție. Spre comparație, în alți ani, prețul era de 12-14 lei /kg de cireșe. În acest sezon, fructele au fost vândute aproape integral la magazinul propriu, deși producătorul are contracte importante de onorat cu doi retaileri mari: Carrefour și Profi.
„Dacă nu vindem ceva suprafețe de terenuri, nu avem cum să recuperăm pierderile acestea. Furnizorii așteaptă, avem credite… La prune poate facem undeva la 40% din producția normală, dar la măr este dezastru, așa cum a fost și la cireșe!”, a declarat Aurel Oniga, pentru Termene.ro.
În zonă, hectarul de teren se vinde cu circa 7.000 de euro, iar cei mai interesați să cumpere sunt procesatorii – mai spune Onigaș.
Pombis vinde nu doar fructe, ci produce și două branduri de sucuri naturale – Alma și Livada cu soare, activitate începută în 2011.
Pentru a-i ajuta pe pomicultorii care au pierderi ministrul Agriculturii a promis un sprijin de 3.000 euro/ha, fiind notificată UE în acest sens. Este vorba de o solicitare oficială pentru acordarea unui sprijin financiar excepțional din rezerva agricolă a Uniunii Europene, în contextul pierderilor semnificative înregistrate de fermierii români din sectoarele pomicol și viticol. În primăvară, fermierii s-au confruntat cu episoade succesive de îngheț târziu de primăvară, temperaturile scăzând până la -7,3°C în mai multe regiuni din țară. Datele din piață arată că au fost compromise undeva la peste 16.400 de hectare de culturi.