Cum a devenit bistrițeanul Dragotă cel mai bun pescar din lume?

Cum a devenit bistrițeanul Dragotă cel mai bun pescar din lume?

E bistrițean și e cel mai bun pescar din lume la pește răpitor din barcă. Tocmai s-a întors din Rusia, de la Campionatul Mondial, unde România, cu el în echipă, a câștigat locul I. A fost o luptă crâncenă, spune Cristian Dragotă, în care fairplay-ul a fost înlocuit adeseori de unii adversari cu metode desprinse din filmele de spionaj.

Sâmbăta și duminica trecută, 2-3 septembrie 2017, Bistrița a câștigat un campion mondial. Unul dintre foarte puținii pe care îi are acest județ, mai ales că sportul local, în materie de rezultate, cunoaște un declin accentuat.

Aventura rusească

Se întâmpla, deci, în weekend-ul trecut, în Rusia, pe râul Volga, lângă Konakovo, un oraș jumătate cât Bistrița, cu 41000 de locuitori. Cu două săptămâni înainte, exact în același loc, echipa României de pescuit spinning din barcă, se antrena de zor pe luciul Volgăi. Antrenamentul e foarte important înainte de competițiile de pescuit, mai ales dacă nu cunoști zona respectivă, specificul peștilor, stilurile de pescuit locale, momelile potrivite etc. Pentru asta ai nevoie și de o documentare serioasă, la locul faptei – discuții cu localnici, cu angajați ai magazinelor ce vând echipamente de pescuit – și pe Internet. Românii s-au întors apoi în țară, pregătiți sufletește pentru marea încercare. Revenirea ulterioară în Rusia, săptămâna trecută, nu a fost simplă. “Am mers practic pe cheltuiala noastră și a sponsorilor pe care-i avem: Neumarkt, Himalaya.ro, Herakles, Rapture, Rellax și Digi. Deși am reprezentat România, statul nu ne-a ajutat cu nimic. Am luat avionul până la Moscova și de acolo am închiriat un microbuz. Nu vorbeam niciunul rusa, la început ne-a fost extrem de greu. Norocul a dat peste noi când l-am cunoscut pe Sergiu Andrieș, un băiat din Republica Moldova care era șeful restaurantului unde luam masa în Konakovo. Acesta a devenit translatorul nostru, drept pentru care îi suntem recunoscători“, povestește bistrițeanul Cristi Dragotă.

Rușii au făcut ce știu ei mai bine: au spionat

Fiecare din cele 13 țări participante a pregătit 3 echipaje de câte 2 persoane, unul dintre acestea fiind de rezervă. Inițial, Dragotă a fost în echipajul de rezervă al României, dar pentru că s-a descurcat foarte bine în antrenamente, unul dintre titulari i-a cedat locul în competiție. Echipele au avut dreptul la încă un antrenament, în cele două zile premergătoare concursului. Românii și-au împărțit zonele de pe Volga și s-au apucat de treabă. Și rușii însă s-au apucat de treabă și, după cum au înțeles ai noștri puțin mai târziu, treaba lor nu era doar pescuitul. Pentru că nu și-au permis să-și transporte propriile bărci în Rusia, românii au închiriat bărci pentru antrenament, iar în competiție au primit șalupe din partea organizatorilor. Dar închirierea bărcilor pentru antrenament a presupus o surpriză: barca venea la pachet cu “șoferul“. Trebuia musai manevrată de un rus, care, întâmplator, făcea parte din federația de profil. Vreme de două zile, acești “șoferi“ au observat și informat mai departe tot ce au făcut echipajele României: unde exact au pescuit, unde au prins pește, ce fel de pește, în ce stil, cu ce momeli etc. Practic, cum zice Cristi Dragotă, au spionat pentru țara lor J, creând un mare dezavantaj echipei noastre. În preziua concursului, din nou întâmplător, organizatorii au decis să scoată din competiție unele zone în care au prins bine românii.

O victorie mare

“Cu atât mai dulce au fost victoria și momentul intonării imnului României“, povestește Cristi Dragotă, acum, la rece, la câteva zile după ce a devenit campion mondial. “Am bătut rușii la ei acasă, cu tot cu metodele lor, cu tot cu pescarii lor profesioniști, cu sponsorii lor mari. Să știți că rușii au pescari profesioniști, adică acesta e jobul lor, să pescuiască 5 zile pe săptămână, pe un salariu lunar de 2000-2500 euro. Banii vin de la sponsori și de la stat. Iar noi, care facem asta din plăcere, veniți cu microbuzul claie peste grămadă, fără bani și fără translator, fără bărci proprii, după regulile lor, i-am bătut! E un rezultat mare! Și îi băteam și mai crunt dacă nu ne spionau, sau nu puneau reguli care să-i avantajeze în ce privește dimensiunea peștilor punctați. De exemplu, la știucă, au decis să puncteze doar ce prindeam peste 50 cm, iar noi în prima zi de concurs am prins peste 20 de exemplare între 47-49 cm. În România, și cam peste tot, știuca este punctată dacă sare de 40 cm“ explică Dragotă.

22 de pești de aur

Sâmbătă, la ora 7.00, concurenții s-au prezentat la bărci. La ora 8.00 au pornit pe Volga, în zonele discutate în echipă la ședința din seara precedentă. Peștii punctați de organizatori au fost știuca, avatul, bibanul, șalăul și șalăul vargat (șalăul de Volga). Românii și-au ales știuca și bibanul și în prima zi au prins 11 bucăți care au fost punctate. În a doua zi, tot 11. “Meritul e al echipei, în întregime. Eu am fost în barcă cu Eugen German. Deși în competiția internă suntem rivali, am reușit să fim toți uniți și să ne mobilizăm bine. Am acoperit cu șalupele o zonă de câteva sute de km pătrați în cele două zile și rezultatul final i-a uimit pe organizatori. Am fost pe primul loc“, relatează, mândru, bistrițeanul. Și în concurs au intrat țări foarte puternice, pe lângă Rusia, cum ar fi SUA, Italia, Franța, Africa de Sud. E drept, din cauza conjuncturii politice, au fost și țări care au boicotat Campionatul Mondial, printre ele Marea Britanie și Germania.

Statul se mândrește, dar nu se implică

În România, pescuitul nu este considerat un sport național și ca atare încă nu există niciun suport din partea statului. Există, deocamdată, intenția de a crea un for pentru acest sport și Cristi Dragotă crede că rezultatul obținut în Rusia va ajuta la acest demers. “Sper că vom trezi niște minți, acum că am devenit campioni mondiali. Din păcate, așa se întâmplă uneori. Trebuie să aduci un rezultat mare ca să te bage cineva în seamă. Suntem deja invitați la televiziuni, radiouri, dăm interviuri, sperăm să ajungă mesajul acolo unde trebuie. Deocamdată, nici măcar autoritățile locale – în afară de viceprimarul Cristian Niculae – care e și el pescar – nu ne-au transmis vreo încurajare, sau felicitare. Așa a pățit și Tibi Ușeriu, vă amintiți? Apoi, toți au roit pe lângă el“, spune bistrițeanul.

Bistrița are cel mai tare club de pescuit spinning

Bistrița are astăzi cel mai bine cotat club din Liga Română de Spinning – campionatul intern. Și din punct de vedere logistic și al rezultatelor. În prezent, mai sunt două etape din campionat: Valea Argovei (lângă București, în septembrie) și Delta Dunării (în octombrie). În campionatul intern, Cristi Dragotă face echipă cu mureșeanul Imreh Csaba și se situează pe primul loc în acest moment, iar dacă obțin un rezultat bun măcar la una dintre competițiile viitoare, vor ieși campioni naționali. Dragotă și Csaba vor reprezenta anul viitor România la Campionatul Mondial, care probabil se va ține în Marea Britanie. Ar fi reprezentat-o și în 2016, în Irlanda, unde s-a ținut evenimentul, însă din cauza bugetului restrâns au decis să-i lase doar pe colegii titulari. “Pentru mine, pentru colegii mei, pescuitul nu e doar o pasiune, este un mod de viață. Investim suflet și resurse financiare serioase pentru a întreține acest mod de viață și, iată, avem și rezultate mari. Mulțumim încă o dată sponsorilor care ne înțeleg și ne susțin și așteptăm să-și întoarcă și statul fața spre noi. Acest titlu nu a fost câștigat numai pentru noi ci și în numele României. Steagul României a fluturat acolo și imnul României a fost intonat! “, încheie Cristi Dragotă.

 

Categories: Life & Style

About Author