Cum a devenit un bistrițean de 27 de ani liderul consultanței pe Start-Up Nation
După ce aproape doi ani a învățat meserie de la un specialist cu vastă experiență din Cluj, un bistrițean s-a întors acasă și a devenit liderul pieței locale de consultanță privind accesarea de fonduri prin programul Start-Up Nation dar și pe alte linii de finanțări europene si guvernamentale.
La 27 de ani, Brendea Honorius este deja un antreprenor cu experiență, având mai multe afaceri în derulare, în diferite domenii de activitate. Totuși, businessul principal rămâne Succes Consult, brand-ul creat de către acesta, care atrage finanțări pe bandă rulantă pentru alți antreprenori.
Începutul
“Inițial, prin 2017, am deschis un birou la Dej, dar am constatat în scurt timp că majoritatea clienților vin din județul Bistrița-Năsăud. Sesizând nevoia de consultanță din județ și având rădăcinile aici, am decis în scurt timp să deschid un birou în Bistrița. Era momentul incipient al programului Start-Up Nation, un moment oportun pentru un business în consultanță. Am început cu un număr mai mic de proiecte, scrise pentru prieteni și rude, iar din ele, șase, adică aproape toate, au fost câștigătoare” își începe povestea Honorius.
Momentul decisiv
A fost momentul hotărâtor, când tânărul a decis să accelereze businessul, declanșând o campanie de marketing online foarte susținută, pentru a-și crea notorietate și a atrage clienți. Investițiile au dat imediat roade, așa că ediția a doua a Start-Up Nation, 2018/2019, a fost o mare victorie pentru Succes Consult: 110 proiecte aprobate în cadrul sesiunii. În cazul celor câteva nefinanțate, solicitanții și-au asumat un număr minim de angajați, sub pragul peste care s-a intrat la finanțare. În concluzie, niciun proiect nu a fost declarat neeligibil sau neconform. Succes Consult poate vorbi de o rată de reușită de 100% pentru proiectele în care beneficiarii au ținut cont de sfaturile consultantului cu privire la numărul de angajați asumat.
5 milioane euro pentru start-up-uri bistrițene
“Nu cred că sunt multe firme de consultanță în țară care să aibă o astfel de rată de succes pe această linie de finanțare, putem spune că am atras peste 5 milioane de euro pentru businessul din Bistrița-Năsăud. E adevărat, avem o echipă foarte bună și am depus proiecte inclusiv în noaptea de Revelion, precum și în multe alte nopți din acea perioadă, ca să obținem rezultatele acestea. Toți clienții noștri care și-au finalizat implementarea proiectelor și au depus cererea de decont și-au încasat banii și afacerile lor sunt în derulare. Multe dintre poveștile care circulă, precum aceea că start-up-urile nu și-au încasat banii, nu sunt adevărate, cel puțin nu în cazul clienților noștri ” povestește Honorius.
Dintre proiectele pregătite de Succes Consult, majoritatea au fost în domeniul serviciilor: service-uri auto, saloane de înfrumusețare, firme de construcții, firme de lucrări de pregătire a terenului etc. Au fost și afaceri axate pe producție, cele mai multe fiind din domeniul panificației și patiseriei, dar și din domeniul prefabricatelor din beton, mobilierului și confecțiilor metalice. Un număr mai mic de proiecte a fost înregistrat în domeniul industriilor creative (precum activități fotografice sau activități medicale). Cererea a fost infomă pentru domeniul IT, deși acesta a avut un punctaj foarte bun în grilă.
Profilul câștigătorului
“E oarecum firesc ca antreprenorii la început de drum să gândească afaceri în domeniul serviciilor. E o zonă mai accesibilă decât producția, care presupune niște cunoștinte de business mai vaste având în vedere fluxul de aprovizionare-producție-comercializare. Industriile creative și IT-ul necesită, din nou, cunoștințe aprofundate sau talente native și aici segmentul din populație cu aceste calități este, statistic, mai restrâns. Clienții noștri, cei mai mulți, sunt tineri, au între 25 și 40 de ani, majoritatea sunt la prima lor afacere și provin din mediul rural. Foarte mulți vin din Diaspora, practic au revenit acasă datorită acestui program. Avem însă și clienți care la momentul depunerii proiectului abia împliniseră 18 ani, sau clienți cu o vârstă de peste 80 de ani” explică Honorius.
Ce urmează? Noua ediție Start-Up Nation!
Pentru ediția 2020 a programului Start-Up Nation – care e posibil să înceapă în perioada imediat următoare – conform declarațiilor ministrului Economiei – Succes Consult are deja peste 60 de contracte semnate cu viitori beneficiari și telefoanele continuă să sune. Compania estimează că și de această dată va depune peste 100 de dosare. În paralel, Honorius și-a mărit echipa – care în prezent este formată din șapte membri – aducând câțiva oameni cu expertiză în consultanță. Compania și-a diversificat, de asemenea, serviciile pe care le oferă firmelor din județ, și încearcă să treacă la un alt nivel, cel al finanțărilor mari, din proiecte europene și guvernamentale. Un exemplu este programul POR 2.2, apeluri relansate, unde IMM-urile pot obține între 2-6 milioane euro nerambursabili pentru dezvoltarea afacerilor, conform Ghidului ce s-a aflat în consultare publică până în data de 29 mai. Succes Consult are deja 4-5 discuții cu companii importante din Bistrița-Năsăud care doresc să aplice în acest program, precum și în programul POR 2.1, prin care firmele cu vechime pot obține finanțare nerambursabilă.
Pentru detalii și contact: www.succes-consult.ro