Cum își împart elegant o piață de 100 mil. lei dealerii auto din Bistrița-Năsăud?

Cum își împart elegant o piață de 100 mil. lei dealerii auto din Bistrița-Năsăud?

 Piața locală a vânzărilor de autoturisme noi, în valoare de peste 100 milioane lei/anual, se împarte între cinci mari grupuri de interese. Două familii înrudite între ele, Sighiartău și Sigartău, controlează mai mult de jumătate din piață. Al treilea competitor, tot bistrițean, e familia Bogdan. Pe 4 vin băimărenii Cirț și pe 5 clujenii Nicoară și Roșu. Ce branduri auto vând ei și cât au realizat în 2016?

Familia deputatului Robert Sighiartău și alți câțiva asociați dețin, prin patru companii, locul întâi în județ la comerțul cu autoturisme noi. Comautosport e dealer Mitsubishi, Mondial Motors e dealer Toyota, Central Motors e dealer Ford și Hyundai, iar Automobile Service e dealer Dacia și Renault. Cumulat, aceste companii grupate în jurul familiei Sighiartău au rulat în 2016 afaceri de peste 43 milioane lei (cca. 10 mil. euro). Cea mai mare creștere în ultimul an a înregistrat-o dealerul Toyota, care aproape și-a dublat cifra de afaceri. O parte din venituri au fost și din activitatea de service.

 Omul de afaceri Petru Sigartău și familia sa vând mărcile Volkswagen (prin Comsig Automobile) și Fiat, Alfa Romeo și Lancia (prin Comsig Grup). Împreună, cele două firme au cumulat afaceri de 24 milioane lei în 2016 (cca. 5,3 mil. euro). Și în acest caz, o parte din venituri le-a asigurat activitatea de service.

Familia Bogdan – Mihai și Elena – vinde mărcile Opel și Chevrolet prin compania Express Motors și marca Peugeot prin firma Rubin. Cele două au însumat o cifră de afaceri de 20,4 milioane lei la nivel de 2016 (cca 4,5 mil. euro). Activitatea de service și-a adus și ea contribuția la aceste cifre.

Dealerul Mercedes-Benz în județ este ATP Exodus, companie deținută de băimărenii Mircea și Adriana Cirț și care în 2016 a realizat venituri de 166 milioane lei (cca. 37 mil. euro). Nu știm însă ce proporție din această sumă a fost realizată în Bistrița-Năsăud, pentru că ATP Exodus își face mare parte din cifra de afaceri în județele Maramureș și Bihor.

La fel funcționează și Compexit Trading, dealerul Skoda în județ. Logic, fiind dealer și pe Cluj, acesta își face acolo mare parte din cifra de afaceri (66 milioane lei în 2016), fără să știm care sunt nivelul veniturilor realizate doar în Bistrița-Năsăud. Firma aparține familiilor Nicoară (Marius Nicoară – fost senator și fost șef al Consiliului Județean Cluj) și Ioan Roșu.

Categories: Business in top

About Author