De ce să alegi, azi, o mașină electrică?

De ce să alegi, azi, o mașină electrică?

O mașină electrică este un automobil propulsat de unul sau mai multe motoare electrice care utilizează energia electrică stocată în baterii, care apoi proiectează puterea prin intermediul motoarelor electrice spre motorul de acționare al vehiculului.

Primele mașini electrice au apărut în anii 1880. Acestea erau populare pe final de secol XIX și la începutul secolului XX, până când benzina s-a ieftinit față de energia electrică. În 1900, în SUA existau cca. 4000 de mașini, din care o treime erau electrice, o treime pe benzină și o treime pe abur. Mașinile electrice puteau parcurge în jur de 60 km printr-o singură încărcare a bateriilor.

În anii ’70 și ’80, criza energetică a lovit si a oprit evoluția mașinilor electrice.

Dar apoi, în 2008, a apărut o renaștere a producției de vehicule electrice datorită progreselor tehnologice în cazul bateriilor, gestionării tehnologiei, preocupărilor legate de creșterea prețului petrolului și necesității reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Tot în același an, multe guverne, autorități locale și țări au acordat impozite, beneficii fiscale și subvenții guvernamentale pentru a contribui la creșterea pieței vehiculelor electrice și pentru a reduce gazele cu efect de seră și emisiile de CO2.

Beneficiile automobilelor electrice

Există numeroase beneficii ale mașinile electrice: scăderea semnificativă a poluării aerului, alimentarea la îndemână – inclusiv la domiciliul proprietarilor, prețul aproape echivalent deja cu al mașinilor pe combustie, raza mare de rulare cu o singură încărcare, costul mai mic al energiei electrice, în raport cu combustibilul fosil. Alte beneficii sunt taxa rutieră gratuită și subvenții de la stat.

Faptul că mașinile electrice nu au un exces de gaze de evacuare este de o importanță deosebită. Gazele cu efect de seră și alte astfel de emisii sunt mult reduse, de exemplu, în cazul gamei BMW I. Grupul BMW construiește aceste mașini cu componente cât mai eco-friendly, iar unitățile din fabrică sunt bazate pe energie solară.

Tesla acordă brevete de licențiere a tehnologiei sale celorlalți giganți ai industriei auto pentru a încerca să obțină o gamă sporită pentru toate mașinile electrice noi.

Începând cu anul 2010, a apărut o nouă gamă de autoturisme electrice precum Chevrolet Volt, Vauxhall Ampera, Mitsubishi Outlander, iar în 2013 BMW și-a extins gama BMW i3.

Astfel, o paletă largă de mașini electrice sunt azi disponibile consumatorului, pentru toate gusturile și buzunarele.

Puteți încărca electric în cadrul rețelelor de stații de încărcare oferite de Volt.

 

 

Categories: Life & Style

About Author