Doi investitori discreți din Hong Kong domină industria textilelor din Bistrița-Năsăud

Doi investitori discreți din Hong Kong domină industria textilelor din Bistrița-Năsăud

Industria bistrițeană de țesături și pregătirea fibrelor textile, o afacere de aproape 100 mil. lei în 2016, însumând peste 1100 de angajați, este în acest moment dominată net de doi investitori chinezi, ambii cu sediul în Hong Kong. Italienii care au deschis aceste afaceri în anii 2000 își fac încet, încet exitul, iar investitorii asiatici sunt cei mai interesați să le preia companiile.

Italtextil Sărata este în acest moment deținută de Shanghai Silk Holdings Limited (reprezentată de chinezul Yip Yick Hong Peter) în proporție de 51%, iar italienii de la Ongetta SRL, cei care au fondat compania, au rămas cu 49%. Firma se ocupă cu pregătirea și filarea fibrelor textile și a avut în 2016 o cifră de afaceri de 54,4 mil. lei, cu 518 angajați. Interesant, chinezii au preluat controlul asupra Italtextil cu doar 1,5 mil. lei, deși la momentul achiziției firma rula 22 mil. lei anual. În aceeași curte, compania Tessitura di Sărata SRL – producător de țesături cu 76 angajați, fondat de alți italieni – este deținută din 2015, în proporție de 50% de Mulberry Tree Limited, o companie înregistrată în Hong Kong, reprezentată de chinezoaica Wong Ling Nga, în vârstă de 47 de ani. Într-o tranzacție iarăși ciudată, Mulberry a cumpărat părțile sociale (50%) ale italienilor de la Cordusio SPA pentru suma de numai 100000 euro, deși în acel an societatea avusese o cifră de afaceri de 10,6 mil. lei (cca. 2,3 mil euro), cu un profit de 300000 euro. Cu un an înainte, în 2014, Tessitura di Sărata avusese afaceri și mai mari, de 11,9 mil. lei. În Tessitura au mai rămas asociați firma italiană Fratelli Vitali di Roberto SPA (40%) și o persoana fizică – Tavecchio Arnaldo-Mario (10%).

În aceeași industrie, dar la o scară mai mică, activează și Tessuti Transilvania SRL (tot la Sărata, la aceeași adresă cu companiile chinezilor), producător de țesături deținut deocamdată de italienii de la A Team Tessile și Serica AM Taborelli, care a rulat în 2016 afaceri de 7,8 mil. lei cu 108 angajați. Tot niște italieni controlează compania Fileca Industry din Beclean, cu afaceri de 10,2 mil. lei și 175 angajați. Singurul investitor român în această piață este Palagia Vidican, proprietarul companiei Spintex Bistrița, care a avut o cifră de afaceri de 3,7 mil. lei în 2016, cu 235 angajați.

Categories: Business in top

About Author