După 20 de ani de înfrățire țurai-ța, Bistrița și Besançon discută și business

După 20 de ani de înfrățire țurai-ța, Bistrița și Besançon discută și business

 În perioada 7-10 octombrie, o delegație a Bistriței a vizitat Besançon, în regiunea Franche-Comté din Franța, cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de înfrățire între cele două localități. Și pentru prima dată, după două decenii de pupături, schimb de vinuri, țuici și țurai-ța, întâlnirea anuală cu frații din Besançon a avut și o consistentă dimensiune economică. În ce a constat ea și ce poate aduce Bistriței?

În august 2017, francezii au adus la Bistrița și doi reprezentanți ai Boutiqué de Gestion d’Entreprises de Region Bourgogne Franche-Comté, prescurtat BGEFC, un centru de afaceri național, cu filiale în toată Franța. André Auriere, director BGEFC Besançon și Pascal Collote, membru în Consiliul de Administrare al BGEFC, au vizitat Parcul Industrial Bistrița Sud și au discutat cu administratorii acestuia oportunitățile de investiții oferite.

În cadrul recentei vizite în Franța, administratorul parcului, Iulius Dumitru, și reprezentantul juridic, Lucian Halostă, au făcut parte din delegația bistrițeană cu scopul de a promova în fața investitorilor francezi platforma greenfield de la Sărata. Cei doi au vizitat parcul tehnologic și științific Temis Technopole din Besançon, aproape de granița cu Elveția, în regiunea Bourgogne-Franche-Comté, la 5 minute de autostrada A36 (spre Strasbourg) și la 10 minute de stația TGV (Train a Grande Vitesse). Temis Technopole se desfășoară pe 250 de hectare și cuprinde în principal trei clustere de excelență, bazate pe aplicații ale industriei micotehnologiei și nanotehnologiei. Primul se referă la biotehnologie, dispozitive medicale, telemedicină, optică medicală, imagistică, medicamente terapeutice inovative; al doilea se referă la aeronautică și călătorii spațiale, industrii avansate, apărare și nucleară; al treilea are în centru industria luxului: orologerie, marochinărie, parfumerie, bijuterii, modă și accesorii, mobilier, design interior și industrial. Parcul tehnologic și științific a fost înființat acum 21 de ani, în 1996, pe o suprafață de 75 ha, de către un consorțiu care cuprinde primăria Besancon, consiliul Marelui Besancon, regiunea Franche-Comte și Camera de Comerț du Doubs. Astăzi, la 21 de ani distanță, suprafața a ajuns la 250 de hectare, iar gradul de ocupare este 75%. Aici funcționează 125 de întreprinderi, însumând peste 8000 de angajați. Parcul tehnologic și științific mai dispune de două hoteluri, trei restaurante, o grădiniță, un liceu, un campus universitar, un institut de cercetări, un parc industrial.

Ce oferă Temis investitorilor?

“Nu sunt oferite facilități de nici un fel de către administrația locală sau centrală, în schimb infrastructura de afaceri pusă la dispoziție este de cea mai bună calitate. Sunt create adevărate ecosisteme de afaceri. Dezvoltatorii au construit Sala Albă (salle blanche) unde companiile au fiecare spații și lucrează în vid pentru crearea de aplicații în microtehnologie / nanotehnologie. Din câte am înțeles, doar acea sală a costat 7 milioane euro. De ce s-au adunat acolo 125 de companii? Sunt niște avantaje, desigur: locație, consultanță (alocarea unui referent pentru fiecare rezident, întâlniri trimestriale cu acesta, conferințe tematice, acces gratuit la un program de formare profesională, acces finanțare, acces la rețea de antreprenori și mentoring etc), servicii logistice (sală de întâlniri cu toate accesoriile necesare, sală de videoconferințe, centru de documentare, spații de lucru comune, acces internet, întreținerea spațiilor comune, parcare securizată, lift, cantină) și servicii administrative (recepție, curier, depozit, permanență telefon, secretariat, mailing, facturare etc).”, a declarat, pentru BistrițaBusiness.ro , Iulius Dumitru, administratorul Parcului Industrial Bistrița Sud, la revenirea în Bistrița. Cei doi bistrițeni au prezentat mai multor antreprenori din Temis Technopole proiectul parcului de la Sărata și oportunitățile pe care acesta le oferă în cazul unor investiții. Unii dintre ei și-au exprimat intenția de a veni în curând la Bistrița, să vadă locația și să analizeze în ce măsură pot face pasul spre România.

Categories: Business in top

About Author