După statistica din 2018, Bistrița-Năsăud are 10 pensionari la 11 salariați, rezultat peste media pe țară
Cu 1 pensionar la 1,12 salariați, județul Bistrița-Năsăud stă mai bine în statistici decât media pe țară, unde raportul este de 1 pensionar la 0,98 salariați. În Teleorman, de pildă, sunt 16 pensionari la 10 salariați.
Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), București stă cel mai bine la acest capitol, unde există 5 pensionari la 10 salariați. Trendul național este însă încurajator, pentru că dacă ritmul de creștere al noilor angajări rămâne același în 2018, pentru prima data în ultimele două decenii numărul de salariați îl va egala pe cel al pensionarilor. Adică vor exista cca. 5 milioane salariați și 5 milioane pensionari. Numărul de salariaţi a ajuns la 4,94 milioane de persoane în luna iunie a acestui an, după ce angajatorii au făcut aproape 90.000 de noi angajări în primul semestru din 2018.
În Bistrița-Năsăud, după primul semestru din 2018, aveam 71.583 angajați și 63.378 pensionari. Numărul de angajări față de aceeași perioadă a anului trecut a crescut cu aproape 2.500, iar rata șomajului a coborât la 2,5%. “Nu e rău deloc să avem mai mulți salariați decât pensionari, însă va fi greu de menținut ritmul angajărilor în județul nostru, pentru că nu mai există forță de muncă disponibilă. Sunt multe companii care au mari probleme din acest punct de vedere, au contracte și comenzi și nu se pot dezvolta pentru că nu au oameni. Unii încearcă să importe mână de lucru din țările asiatice, ceea ce ar putea fi o soluție bună”, a spus, pentru BistritaBusiness.ro, consultantul economic Iulius Dumitru.
„Dacă se va întâmpla acest lucru, iar creşterea numărului de salariaţi va conduce la un raport de 1 la 1 între numărul de angajaţi şi numărul de pensionari, va fi foarte bine pentru economie, pentru că sarcina unui salariat care îşi plăteşte toate taxele şi impozitele este un pic uşurată. Ar fi bine să crească acest raport, adică numărul salariaţilor să fie mai mare decât al pensionarilor, pentru a reduce presiunea pe care o exercită persoanele inactive, care au dreptul la o viaţă decentă şi care au drept la pensie“, a explicat, pentru zf.ro, Constanţa Mihăescu, profesor la Departamentul de Statistică şi Econometrie al Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din cadrul ASE Bucureşti.
România nu a mai avut un raport atât de echilibrat în ceea ce priveşte numărul de pensionari versus cel al salariaţilor din anul 1997, când existau 5,597 milioane de salariaţi şi 5,431 milioane de pensionari. Cel mai mare dezechilibru din acest punct de vedere a fost înregistrat în ianuarie 2011, în plină criză, când România ajunsese la un număr de 4,095 milioane de salariaţi şi 5,475 milioane de pensionari.