EVENIMENT: Vinurile Cramei Oprișor se dezvăluie la Academia del Gusto
În 28 martie, de la ora 19.00, restaurantul Academia del Gusto va găzdui prezentarea unora dintre cele mai de succes vinuri ale Cramei Oprișor. Degustarea, coordonată de un somelier, va fi acompaniată de un meniu special, ales de chef Alin: sticks Academia, salată de caracatiță, mușchiuleț de porc cu reducție de Drăgaică Roșie și Tiramisu, la desert. Voia bună este inclusă în prețul de 65 de lei/persoană. Atenție, numărul locurilor este limitat! Dacă iubești vinul și mâncarea adevărată, sună pentru rezervare acum, la 0755 645 521.
Vinul 1: Jiana Rosé
Jiana Rosé este un cupaj de Cabernet Sauvignon (60%) și Pinot Noir (40%). A fost produs de renumitul oenolog Liviu Grigorică în ediție limitată de 9.872 sticle. Jiana este o zână a locurilor (Oltenia), care se “arată grabnic oamenilor însetați, ce trudesc spre avuția și rodul pământului. Celui cu poftă de licoare, frumoasa arătare îi potolește setea cu aceeași apă vie care hrănește și copacul vieții, izvorul tuturor lucrurilor și protectorul fiecăruia.” Jiana Rosé este descris minunat de Valentin Ceafalău, un mare pasionat al vinurilor românești: “Un Rosé de culoarea somonului, ce curge în pahar strălucitor și curat. Încă de la prima sa “mutare” pare să se arunce îndrăzneț cu pieptul înainte, etalând aproape ostentativ arome dulci, prevestitoare de vară, de căpșune, cireșe coapte și zmeura. Senzația de grapefruit pe care o aduce lângă cele deja amintite are rolul de a-i da volum și prospețime. Gustul este răcoritor, cu tente dulci și impresii de coajă de portocală și ardei gras, plus o aciditate ușor metalică. Pare ușor condensat, în postgust devenind crocant, tonic-vegetal. Este un vin ușor de băut, prietenos și accesibil. Relația pe care o poate dezvolta cu cel care îl consumă este una sinceră, fără prețiozități scorțoase, iar acest lucru îl transformă într-un partener ideal pentru multe preparate, dar și pentru multe ocazii de consum.”
Vinul 2: Caloian – Sauvignon Blanc
Vorbim despre un vin care ne reamintește cât de importante sunt clipele rezervate micilor placeri. Sprinten, parfumat și revigorant, cu arome proaspete de flori de viță-de-vie și de soc, flori de câmp și iarbă subțire. O aciditate placută, dominată de senzații citrice și note fine exotice. Caloianul acesta e un tovarăș de joacă sprinten și plin de voie bună, ca un copil ce aleargă neobosit peste dealuri de dimineața până seara. Acid și plin de vervă, reprezintă o evadare scurtă și nepretențioasă, nesolicitantă. Numele liniei vine de la ritualul oltenesc Caloian, ce are loc în a treia zi după Paste, ritual menit să aducă ploaie și fertilitate pentru belșugul recoltelor.
Vinul 3: Drăgaică Roșie
De la un minut la altul, de la o oră la alta, acest cupaj face cât o mie de cuvinte. “Lucrurile bune se întâmplă celor care știu să aștepte”, se spune. Iar acest vin este dovada că munca și răbdarea nu rămân nerăsplătite. Drăgaica nu dă buzna, ci așteaptă până își găsește partenerul ideal. Decantat îndelung și servit în cele mai bune pahare existente, va oferi o linie incredibilă de note și arome, spunând o poveste foarte, foarte lungă. Este un intelectual grațios care, în loc să te contrazică, te duce de mână acolo unde poți să găsești certitudini. E prietenos, nu autoritar, este nobil, puternic și deosebit.
Drăgaica Roșie de la Crama Oprișor este un vin creat din patru soiuri roşii importante din via Oprişor: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz.
Este un vin echilibrat, armonios, cu o aromă intensă şi plăcută ce dezvoltă arome de prune uscate, coacăze, lemn uşor prăjit şi ciocolată cu lapte. Gustul, uşor astringent pe final, este potrivit scopului pentru care a fost creat: asocierea cu preparatele gastronomice. Nu putem însă să-i refuzăm acestui vin şi dreptul de a fi consumat de plăcere la o întâlnire amicală, supleţea şi uşoara lui moliciune făcându-l foarte atrăgător.
Drăgaica (cunoscută și sub numele de Sânziene) este o sărbătoare religioasă închinată coacerii grânelor și vizează prosperitatea și protecția culturilor. Se practică în fiecare an pe 24 iunie în unele zone din Muntenia, Oltenia și Moldova.
Vinul 4: La Cetate – Tămâioasă Românească
Vin demisec echilibrat și elegant, cu arome florale intense de salcâm și miere de tei, fin, plăcut, cu structura echilibrată și bine armonizată. Cele 10 gr/lt de zahăr rezidual au fost lăsate pentru a accentua aromele florale intense și plăcute dar și pentru a face vinul foarte grațios. Direct, prietenos, cu nuanțe complexe de ananas, mango, flori de salcâm și citrice. Un vin amical, bun pentru orice ocazie.