Vinurile de Purcari nu sunt orice vinuri, asta să fie limpede de la început! Cu o istorie de aproape 1000 de ani, podgoriile ce înconjoară sătucul Purcari din Moldova de peste Prut, dau viață unor licori cu totul speciale. Vinuri adevărate, puternice, construite cu metode și după rețete încă tradiționale. După ce ai gustat un Purcari, trebuie să stai pe gânduri o vreme și să cugeți dacă ai băut un vin mai bun ca acesta!
O desfătare a fost degustarea organizată de Purcari joia trecută la Bistrița! Gazda perfectă a fost din nou The Drinks Store, locul în care bistrițenii găsesc cea mai largă și mai valoroasă gamă de băuturi, în frunte cu faimoasele vinuri de Purcari.
La degustare, „dirijată” de somelierul clujean Mihai Tritean, a curs întâi în pahare un vin din gama Vinohora, ediție limitată, un cupaj între eleganța pe care o are Feteasca Albă (51%) și corpolența unui Chardonnay (49%). A fost un dans amețitor, cu note proaspete de lămâie verde, pere și flori de anason, ce s-au dezvăluit treptat în gust delicat de iasomie, praline și cocos. La acest vin sunt recomandate bucate din pește, fructe de mare și deserturi ușoare.
A urmat un memorabil Pinot Gricio, lin, enigmatic, ca atingerea toamnei. Cu o culoare galben-pai deschis și o aromă proaspătă de mere verzi şi pere, care îți încântă îndelung papilele gustative, vinul acesta e cu adevărat de neratat! Mihai Tritean l-a asociat, ca sfat, cu bucate din peşte, crustacee, pui, caşcavaluri tari şi legume la grătar.
Al treilea în pahare a fost un rosé sec, cupaj între localnica Fetească Neagră (51%) și internaționalul Muntepulciano (49%), făcând parte din aceeași gamă, ediție-limitată, Vinohora. Rosé-ul acesta are o aromă catifelată, dominată de piersică, cireșe și zmeură, iar gustul capătă chiar note de vanilie. Impresionant prin persistență, poate fi asociat cu aperitive fine, brânzeturi aromate și preparate de pește.
Ultimul produs degustat a fost un spumant, rosé demisec, cu un nume sugestiv: Dor. Nu-l produce Purcari, ci crama Bostavan, unde Purcari este acționar, alături de românii de la Ceptura (distribuitorul Purcari în România – n.n.). Dor e creat din melanjul Pinot Noir & Pinot Meunier și are un gust aproape desăvârșit, la un preț incredibil de bun.
Momente esențiale din istoria Purcari:
- XII: podgoriile satului Purcari se află în proprietatea Mănăstirii Afon-Zograf, iar vinurile produse sunt deja recunoscute ca speciale
- XVIII: coloniștii francezi iau în arendă pământurile mănăstirii, obligându-se să mențină podgoriile în bună ordine și să fie plătită desetina din venituri și roadă. Francezi fiind, au intuit că terroir-ul este unul special, asemănător renumitei regiuni Bordeaux.
- Finalul sec. XVIII: francezii confirmă faptul că podgoriile Purcari sunt, într-adevăr, amplasate la aceeași latitudine cu celebra zonă vinicolă din Franța, iar solul bogat în rubidiu conferă vinurilor o culoare purpurie intensă, specifică și vinurilor bordoleze. Coloniștii încep să producă vinuri roșii care, în scurt timp, capătă faima unor vinuri excepționale, cu buchet intens şi complex.
- Anul 1827: Țarul Nicolae I al Rusiei emite un Decret Special, în urma căruia la Purcari este înființată prima gospodărie vinicolă specializată din Basarabia. Aceasta a fost numită în cinstea unuia dintre fondatorii de origine germană, Harmizone.
- Anul 1847: în cadrul Iarmarocului Agricol Basarabean, vinul de Purcari obține prima sa medalie de aur.
- Anul 1878: prima medalie de aur la nivel internațional, la Expoziția Mondială de la Paris. Experţii francezi au fost impresionaţi de un vin sec, de culoare intens- rubinie, fiind siguri că este un vin de Bordeaux. Mare însă le-a fost mirarea să afle că vinul își are originile într-un sătuc necunoscut de pe malul Nistrului.
- Anul 1950: începe o nouă eră în istoria Purcari, când vinificatorii moldoveni au restabilit tehnologia clasică de producere a celebrelor vinuri. Unul dintre marii profesioniști ai timpului, Pimen Cupcea, a reconstituit rețeta legendarului vin Negru de Purcari, iar Ion Ungureanu a creat o nouă capodoperă – Purpuriu de Purcari.
- Anul 2003: odată cu replantarea celor 250 ha de viţă de vie şi dotarea vinăriei cu cele mai performante utilaje, începe perioada modernă din istoria Château Purcari. Vinurile de Purcari încep să se exporte în peste 25 de ţări ale lumii.
- Anul 2010: este lansat Alb de Purcari – o nouă creație în colecția vintage Purcari, care cucereşte experții internaționali şi este apreciat cu cele mai prestigioase trofee.
- Anul 2013: este lansată noua imagine a Purcari, care readuce în lumină anul fondării vinăriei – 1827