Finanțări de 160.000 lei pentru antreprenorii bistrițeni. Proiectul care concurează Start-Up Nation
Proiectul Creative Start, care își propune să finanțeze și să instruiască viitori antreprenori, a fost lansat ieri și la Bistrița de către inițiatorii lui, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și Blocul Național Sindical (BNS). Un număr de 600 de antreprenori vor fi instruiți, iar 75 de noi firme din industriile creative vor primi finanțări nerambursabile în valoare de 160.000 lei.
Creative Start este un proiect derulat pe fonduri europene, ideea aparținând lui Florin Jianu, președintele CNIPMMR, fost ministru al IMM-urilor și inițiator al programului guvernamental Start-Up Nation. Jianu și-a exprimat în mai multe rânduri nemulțumirea față de forma actuală și de implementarea defectuoasă a Start-Up Nation. Noul său proiect, deși e dedicat doar Regiunii de Nord-Vest (Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Bihor, Satu Mare, Maramureș), nu are probleme de finanțare, precum Start-Up Nation, care depinde de bani publici. Surprinde doar asocierea cu un bloc sindical într-o acțiune dedicată antreprenorilor, însă Creative Start pare a fi gândit mult mai eficient și mai util pentru viitorii oameni de afaceri.
Cine se poate înscrie?
“Lansăm astăzi la Bistriţa, o inițiativă comună CNIPMMR-BNS în sfera industriilor creative, proiectul Creative START, un proiect care va susține formarea antreprenorială a 600 de persoane, finanțarea a 75 de firme, mentorat pentru cei implicați în proiect. Un alt plus este reprezentat de hub-ul pe care îl vom deschide în proiect – la Cluj-Napoca, astfel încât toți cei interesați de industriile creative să găsească un sprijin în demararea activității lor”, a declarat Florin Jianu, președinte CNIPMMR. Proiectul Creative START se adresează persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au vârsta de peste 18 ani; au domiciliul sau resedința în regiunea de dezvoltare Nord-Vest, respectiv în unul din județele: Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Bihor; intenționează să înființeze o afacere în domeniul industriilor creative în mediul urban al regiunii Nord-Vest şi nu se află în categoria tinerilor NEETs (cei care nu sunt nici angajați, nici la studii, nici în programe de formare profesională). În total vor beneficia de activitățile proiectului 600 de persoane, din care minimum 300 vor fi femei. În cadrul proiectului se vor organiza cursuri de dezvoltare a competențelor antreprenoriale în fiecare din cele 6 județe ale regiunii, acestea având o durată de 40 de ore. Perioada de desfășurare a cursurilor este 1 martie 2018 – 3 octombrie 2018. Cursanții vor întocmi la final câte un plan de afaceri, care va fi evaluat de un juriu format din 6 experți. Cele mai bune 75 dintre acestea vor primi o finanțare 100% nerambursabilă în valoare de 160.000 de lei (circa 34.300 de euro). O condiție care se cunoaște la această oră e ca viitoarele firme să angajeze cel puțin 2 oameni. Toate criteriile de punctaj în privința planurilor de afaceri vor fi disponibile în curând.
Cursurile de la Bistrița vor fi susținute de Valer Bindea, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, în prezent consultant de business, cu experiență în fonduri europene, management și resurse umane.