Firmele aflate în dificultate economică pot apela la munca flexibilă
Munca flexibilă va putea fi folosită şi de organizaţiile neguvernamentale şi se va putea aplica şi firmelor aflate în stare de dificultate economică se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă ce urmează a fi aprobat de Guvern.
Conform proiectului de act normativ, angajatorii vor avea posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor.
Reducerea timpului de muncă poate fi de cel mult 10 zile lucrătoare consecutive, angajatorul având obligaţia de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună. Reducerea timpului de muncă se aplică şi în cazul programului de muncă în ture sau în cel inegal. Salariatul va trebui anunţat cu cel puţin 5 zile înainte.
Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.
Procentul de 75% nu poate fi mai mare decât salariul mediu brut din Legea bugetului asigurărilor sociale. În anul 2020 salariul mediu brut este 5429 lei, astfel că indemnizaţia maximă brută este de 4071 lei, ceea ce înseamnă aproape 2400 lei net.
Indemnizaţia este suportată de angajator, iar apoi se va deconta de către stat din bugetul pentru şomaj.
Angajatorul poate aplica această măsură dacă îndeplineşte cumulativ câteva condiţii:
măsura afectează cel puţin 10% din numărul de angajaţi ai unităţii
– reducerea este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii cu cel puţin 10% faţă de luna similară din anul anterior.
În cazul ONG-urilor, diminuarea se raportează la veniturile acestora.
Această măsură se va putea aplica şi în stare de dificultate economică, constatată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), pe baza evoluţiei trimestriale ale veniturilor, dacă se observă o scădere a acestora cu minim 10%. Propunerea MFP se va putea face şi la solicitarea unei organizaţii patronale sau sindicate, ori a unui angajator din mediul privat, adresată Ministerului Muncii.